«Російський дятел» з Чорнобиля став пам'ятником України. Ексклюзивні фото

Фото Лади Бондаренко


Об'єкт "Дуга" внесений до державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Станція загоризонтного спостереження за пуском балістичних ракет була знята з бойового чергування 26 квітня 1986 року.

А 21 квітня 2021 стала пам'ятником.

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабміну за ініціативи Мінкульту, повідомив міністр Олександр Ткаченко.

"Об'єкт" Дуга "є однією з візитних карток Зони і її символом. До того ж це рішення збільшить шанси України на внесення Чорнобильської зони в список ЮНЕСКО в цілому ", - написав Ткаченко на свій сторінці в ФБ.

За його словами, зараз цей об'єкт поступово руйнується і новий статус може сприяти його збереженню.

Наша спадщина - не тільки місцевість навколо електростанції. А та будівлі, розташовані на її території. Тому зараз ми працюємо над визначенням інших об'єктів, які повинні бути частиною списку нерухомих пам'яток. Наша мета - запобігати знищення, коли це можливо

Чорнобиль-2 або ЗГРЛС "Дуга".

Її видно практично з будь-якого куточка Зони. По дорозі з Чорнобиля до Прип'яті, зліва серед дерев піднімається довжелезна, напівпрозора, як футбольна сітка, стіна. Адже радар складається з двох антен: низькочастотної - висота щогл від 135 до 150 метрів, довжина - від 300 до 500 метрів і високочастотної - 250 метрів в довжину і до 100 метрів у висоту.


Дуга
дуга
дуга
дуга
дуга

Станція отримала велику популярність в дуже вузьких колах ще за десять років до катастрофи на ЧАЕС. Сигнал "Дуги" американці називали "російським дятлом". З літа 1976-го короткохвильовий зв'язок по всьому світу почав тероризувати "ефірний хуліган". На ряді частот, виділених для цивільного зв'язку та авіації, оселився характерний сигнал з частотою 10 імпульсів на секунду, що заважав переговорам і трансляціям в безлічі країн. Слухайте .

Станцій заобрійної радіолокації для системи раннього виявлення пусків міжконтинентальних балістичних ракет було побудовано всього 3 на весь Радянський Союз.

Експериментальна установка "Дуга-Н" біля Миколаєва. Вона стежила за повітряним простором Китаю. Була закрита і демонтована на початку 2000-х.

"Дуга № 1" в районі Чорнобиля. "Дивилася" Європу і Атлантику. Після аварії її функції взяли на себе системи раннього попередження про ракетний напад "Дністер-М" в Мукачево і в Севастополі.

"Дуга №2" поруч з Комсомольському-на-Амурі відповідала за Далекий Схід, Тихий океан і Західне узбережжя США. Знята з бойового чергування 14 листопада 1989 року у зв'язку зі зміною міжнародної обстановки. А в кінці 1990-х розпиляна на металобрухт.  

Антени під Чорнобилем призначалася тільки для прийому сигналу. Передавальний центр знаходився за 60 кілометрів, поруч з селом Рассудово в Чернігівській області.

Місце обрали не випадково, адже через великі втрати при проходженні сигналу за 3000 км і назад потрібно забезпечити величезну потужність імпульсу, тому станція була дуже ненажерливим споживачем енергії. Прийомний комплекс антен - "Чорнобиль-2" - споживав близько 10 МВт, а оцінки споживання передавача - "Любеч-1" в Чернігівській області - дуже сильно різняться, від 8 МВт до 160 МВт в імпульсі.

За даними деяких джерел, вартість будівництва "Дуги" становила від 500 млн до 1.5 млрд доларів США. Це вдвічі дорожче, ніж будівництво всієї Чорнобильської АЕС.   

Біля антен побудували військове містечко, поштову адресу Чорнобиль-2, де жили військові та їхні сім'ї.

дуга
дуга
дуга
дуга
дуга
дуга
дуга

З бойового чергування РЛС зняли відразу 26 квітня 1986 року Але, інфраструктуру зберегли і охороняли, до 1987 року обладнання було законсервоване. Згодом стало зрозуміло, що експлуатувати станцію в умовах зони відчуження неможливо. Основні вузли системи були демонтовані і вивезені в Комсомольськ-на-Амурі. Через рік розформували і гарнізон.

Раніше "Коментарі" розбиралися, бути чи не бути радянською мозаїці на стіні гімназії на Русанівці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


олег

23 квітня 2021, 20:42

а с какого х****а он руский?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися