Відпочити у Києві можна у мальовничому куточку природи (ФОТО)

У столиці стартував проект "Червона калина"

У Музеї живої історії "Мамаєва Слобода" запустили реабілітаційний проект "Червона Калина. Відродження". Подробиці про культурний відпочинок розповіли організатори, передають "Коментарі".

Музей "Мамаєва Слобода" започаткував проект реабілітації "Червона калина", щоб допомогти відновити гарний настрій, віднаходити спокій і навчитися жити під час повномасштабної війни. Організатори пропонують відвідувачам козацького селища відродження через українську природу та культуру.

Селище "Козака Мамая" розташоване в мальовничому урочищі, обіч витоку легендарної річки Либідь за сім кілометрів від центру Києва. Дістатися до зони відпочинку можна громадським транспортом. Понад триста років тому ці землі належали Михайлівському Золотоверхому монастирю. Серед діброви над витоком Либіді приблизно в тому ж самому місці, де зараз міститься „Мамаєва Слобода", стояла монастирська пасіка з хутором та ставом.

"Мамаєва Слобода" розташована серед долини та вишневих садків, оперезаних плетеними тинами. В центрі архітектурного ансамблю з майже сотні об’єктів — козацька триверха дерев’яна церква в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці із дзвіницею, подібні до тих, що стояли на Запорозькій Січі в часи Богдана Хмельницького.

Неподалік від церкви стоїть вітряк. Далі над двома озерами розташовані садиби титаря, козаків-джур, козацького старшини, коваля із кузнею, гончаря із гончарною майстернею, ворожки, шинок, а також пасіка та водяний млин. Садиби складаються з різних за своїм господарським призначенням споруд. Цей традиційний український краєвид доповнюється базарним майданом, управою та козацькою залогою. Використовують об’єкти музею „Мамаєва Слобода" для популяризації та відродження самобутніх народних традицій, звичаїв та обрядів, а також забутих трудових навичок та ремесл.

Безкоштовно відвідати музей "Мамаєва Слобода" можуть діти віком до семи років, діти-переселенці, українські військові та ветерани бойових дій у війні з Росією, а також люди з інвалідністю І-ІІ груп. Для інших категорій відвідувачів у закладі знизили ціни на вхідні квитки — ціни та пільги, а також адреса музею "Мамаєва Слобода" оприлюднені на сторінці закладу у Facebook.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що легендарний рок-гурт Pink Floyd випустив трек, присвячений Україні. У записі використали вокал та кліп лідера гурту "Бумбокс" Андрія Хливнюка на пісню "Ой у лузі червона калина", знятий на Софійській площі у Києві.

Нагадаємо, під час дії воєнного стану та заборони відвідувати ліси є безпечний відпочинок в спеціальних рекреаційних зонах Київської області. Кожна така локація має сучасні альтанки, кухню, зручні печі, оснащені місця для відпочинку з підведеною водою та дитячі майданчики. Все це захищено мінералізованими смугами, щоб унеможливити пожежі. Такі пункти розташовані вздовж трас. Подробиці — в нашому матеріалі.

Дивіться також відео, як оркестр поліції до Дня Конституції України виконав "Ой, у лузі червона калина" в Ірпені.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Олександр

19 вересня 2022, 00:13

Це повна нісенітниця. Від старої Слободи нічого не залишилось. Мусор, гівно під ногами ніхто не прибирає, локаціїї напіврозвалені, все перемогло, тварин немає. Хватило на 10 хвилин. Це сором для района та Києва. Тільки гроші збирають. З адміністрацією зв'язку немає, всім насрати, плати кошти і уйоб..й - це сучасний підхід Слободи. 150грн вартує вхід до Межигір'я. Якщо є час раджу туди їздити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися