А що там під Хрещатиком. Фото річок, що протікають під головною вулицею Києва

Центральна вулиця Києва – це долина річки Хрещатик. Це видно навіть за рельєфом: усі вулиці, які ведуть до Хрещатика, мають дуже різкий нахил. У давнину на цьому місці була річка, розмірами з Десну.

Управління туризму та промоцій Київської міської державної адміністрації на своїй сторінці в ФБ  показала фото річок, які протікають під головною вулицею міста. Автор фотографій відомий дослідник малих рік Києва Кирило Степанець.

 Кирило Степанець
 Кирило Степанець
 Кирило Степанець

Тому довгий час Хрещатик не забудовувався. Якщо Печерськ, Поділ і старий Київ почали забудовувати ще за князівських часів, то забудова Хрещатика почалася тільки на початку 19 століття. 

Недарма ж Майдан Незалежності тоді звався Козиним болото. Власне болото, як добре видно з карти 1803 р., знаходилося в районі перетину сучасних провулків Тараса Шевченка і Михайлівського (нині — вулиця Паторжинського). А провулок Шевченка до революції звався вулицею Козиноболотною.


Рим стоїть на 7 пагорбах, а Київ на 70 річках 

Кирило Степанець зазначає, що в Києві протікає близько 70 малих річок і струмків. Це не враховуючи головної водної артерії країни – Дніпра.

На сьогодні, під Хрещатиком тече три річки: Хрещатик, Клов і Кловиця і є, навіть, невеликий водоспад.

Хрещатицький струмок або мала річка починається неподалік Європейської площі, далі протікає улоговиною Хрещатика та на Бесарабській площі впадає у Клов. Має довжину 1.4 кілометри. Головна вулиця країни коротша за свою підземну сестру – простягається на 1.2 км. На сучасному Майдані Незалежності приймає 5 приток, які протікають під Софіївською та Михайлівською вулицями, Малою Житомирською, Грінченка та провулком Шевченка. Біля перехрестя з вулицею Богдана Хмельницького приймає притоку Луга. Майже перед впадінням у Клов Хрещатик приймає свою ліву притоку Кловиця.

Ще 1840 року його одним з перших у місті "загнали" у колектор на всій протяжності.

Кловиця або Верхній Клов – тече Липками. Довжина близько 650 м. Починається поблизу вулиці Банкової, далі протікає під вулицею Шовковичною та впадає у Хрещатик під вулицею Басейною. Повністю взята у колектор ще 1835 року, у зв'язку із забудовою місцевості.

Під вулицею Шовковичною колектор влаштовано каскадами, у Хрещатик Кловиця впадає через глибокий перепадний колодязь, який в дощову погоду перетворюється на водоспад.

Кловський водопад

Річка Клов є найбільшою притокою Либеді. Тягнеться під землею 3.2 км.

1868 року Микола Закревський в "Описі Києва" зазначав, що струмок починається в урочищі Провалля, неподалік Арсенальної площі. Далі протікає під Кловським узвозом, вздовж вулиць Мечникова та Еспланадної.

Прийнявши тут свою праву притоку — Хрещатицький струмок, тече під Олімпійським стадіоном, Троїцькою площею. Неподалік від того місця, де вулиця Фізкультури виходить до річки Либідь, Клов під землею впадає в останню. 

У перші роки минулого століття Клов сховали у колектор, крім витоків. Витоки ж було впорядковано — в генерал-губернаторській садибі було влаштовано ставок. Сучасна адреса — вул. Грушевського, 32. Нині цю будівлю займає Посольство Китаю. У 1960-х, коли забудовували Кловський узвіз та бульвар Лесі Українки,  цю частину річки також сховали у бетонний колектор. 


Раніше ми розповідали, де в  Києві були перші летовища




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Андрій А

18 лютого 2023, 20:22

Кирило Степанець наркоман

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися