Київ поверне у держбюджет понад мільярд для українських військових

На які цілі підуть додаткові бюджетні гроші столиці

Київ збільшив на понад мільярд з бюджету на захисників столиці. Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні Київської міської ради, передають "Коментарі".

Київрада збільшила фінансування міської цільової програми "Захисник Києва" на 1 мільярд 260 мільйонів гривень. Ці кошти підуть на матеріально-технічне забезпечення сил безпеки і оборони. Гроші планують витратити на придбання безпілотників, автомобільного транспорту, оптичних прицілів, приборів нічного бачення, ремонт та відновлення техніки.

"1,26 мільярдів назад в державний бюджет за програмою "Захисник Києва". Поки що процедура отримання чогось із оцих 1,26 мільярдів, як на мене, дивна і неефективна. Гроші, які ми до того виділили, ще толком не використані. Військові частини тупо не розуміють, що робити. І це проблема Київради. Попрацюємо над цим", — прокоментувала рішення Київради депутатка Ксенія Семенова.

На цей рік в бюджеті Києва передбачили п’ять мільярдів гривень на підтримку сил безпеки та оборони. Це окрім соціальної підтримки.

Надходження в бюджет Києва цього року зросли на 2,5 мільярди. З них :

·       914 мільйонів з податку на доходи фізичних осіб;

·       936 мільйонів з прибутку підприємств;

·       650 з єдиного податку.

По платі за землю Київ отримає на 220 мільйонів менше, зазначила Семенова. КП "Київпастранс" виділили 616 мільйонів гривень. Ще 624 мільйони гривень отримає столичний метрополітен.

Водночас, Київська міська рада закликала Верховну Раду України не позбавляти територіальні громади права здійснювати фінансування сил безпеки та оборони з місцевих бюджетів.

Нагадаємо, у проєкті державного бюджету України на наступний рік пріоритетом буде спрямованість на оборону та зменшення витрат на нецільові програми. Планується, що надходження податків до державного бюджету на 2024 рік становитимуть понад 1,5 трильйони гривень, а витрати на сектор оборони — майже така ж сума, але значно більша. Податками і доходами від митниці різницю покрити неможливо. До внутрішніх ресурсів на покриття витрат на оборону у 2024 році залучать дивіденди державних підприємств. Мова йде про близько 183 мільярдів гривень.

Окрім того, в українському парламенті готуються ухвалити жорсткі зміни до державного бюджету ще й на цей рік, що вплине на бюджети регіонів. Пропозиція уряду — спрямувати частину військового податку на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів до центрального бюджету.

Читайте також, що у Києві анонсували старт великої приватизації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Сергей

4 жовтня 2023, 13:46

Вспоминаю первые дни февраля 22 года, когда Кличко выделил с барского плеча аж 40 млн грн на весь 22 год на всю тероборону Киева. Думайте киевляне! Вам нравится такой мер, который постоянно строит метро с 2016 года языком, но так ни единой станции не построил, а деньги исчезли в неизвестном направлении?!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися