Коли у Києві знизяться ціни на бензин розповіла міністр економіки

Що відбувається з цінами на паливо та які тенденції на ринку

Україна поступово ліквідує дефіцит пального на ринку за рахунок збільшення імпорту. Про це в ефірі телемарафону заявила перший віце-прем’єр-міністр, міністр економіки України Юлія Свириденко, передають "Коментарі".

"Пального дійсно стає більше на ринку України. Якщо ми подивимось на обсяг імпорту, то у березні ми імпортували 60 тисяч тон. В квітні ми вже імпортували 180 тисяч тон, в травні — 380 і за червень ця цифра сягне 600 тисяч тон", — зазначила Свириденко.

За її словами, насичення українського ринку пальним відбувається з західних областей на схід.

"На заході ми фіксуємо, що майже відсутні черги, і ринок повністю насичений. Звичайно, що залишається ще проблема зі східними областями. Ми над цим активно працюємо. Вирішити можна за рахунок ще більшого обсягу імпортованого ресурсу на ринок України. Це все буде впливати на ціни на ринку, тому що ми відпустили формульне ціноутворення", — сказала міністр економіки України.

Перший віце-прем’єр-міністр нагадала, що російські окупанти розбомбили Кременчукський нафтопереробний завод, тому Україна зараз повністю залежить від імпортного пального. Ціни знизяться, коли український ринок зможуть забезпечити достатнім імпортованим ресурсом.

"Ми прибрали адміністративний бар’єр. Ми прибрали адміністративні заходи регулювання ціни. Зараз ціна, по суті, регулюється попитом і пропозицією. Там, де у нас перетинається крива попиту і пропозиції, у нас фіксується ціна. Ми вже бачимо, що по газу у нас на дві гривні зменшена ціна. Якщо у нас далі буде відбуватися таке насичення ринку з таким же темпом, як за останні три місяці, то ми очікуємо, що ціна буде знижена й на дизель, й на бензин", — заявила Свириденко.

В пріоритетах української влади спочатку забезпечення паливом Збройних Сил України, всього блоку безпеки і оборони. На другому місці — комунальні служби, на третьому — аграрії під час збиральної кампанії, лише потім — АЗС.

"Коли рух палива в Україну буде більше, тоді в нас зникнуть всі черги, і запрацюють всі АЗС, що сьогодні частково не працюють. Чому потрібно збільшити ще обсяги пального? Тому що для операторів АЗС дуже важливі такі фактори, як кількість днів запасу. У нас в критичні моменти, це кількість днів, було два-три дні. Це критичний момент. Зараз це шість-сім днів, у довоєнний період це було 14 днів", — пояснила міністр економіки України.

Черги на автозаправних станціях зникнуть, коли в операторів АЗС буде запас палива на достатньому рівні, додала посадовиця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в усіх десяти районах Києва завершили перевірки автозаправних станцій. Подробиці про перевірки АЗС — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Андрей

30 червня 2022, 13:42

Юлия Свириденко, - это не вы импортировали, а бедный предприниматель завез с большим трудом и вопреки всем вашим запретам и таможням ! Юлия Свириденко - вам и таким как вы лучше отправляться за русским кораблем на буй, потому что государство из таких как вы и есть главный враг Украины !

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися