Квартири у Києві: де можна недорого купити житло

Яка нерухомість користується попитом зараз

На ринку нерухомості у Києві через повномасштабну війну в Україні та високий рівень безробіття спостерігається тенденція до зниження цін на купівлю квартир. Про ситуацію на ринку житла в ефірі телеканалу "Київ" розповів голова Спілки консультантів з нерухомості Іван Кудояр, інформують "Коментарі".

"Що стосується купівлі-продажу, тут ціни трохи падають, постійно та планомірне падають у Києві. Якщо брати дрібний сегмент — 40-50 тисяч доларів — ціни впали десь на 10%. Такі квартири купують як з ремонтом, так і без ремонту", — сказав Кудояр.

За його словами, зараз активно купують квартири у передмісті Києва, але після повномасштабного вторгнення російських окупантів зруйновані Буча та Ірпінь не користуються попитом щодо придбання житла, попри деокупацію та розпочатий процес відновлення населених пунктів.

"Якщо брати Софіївську-Борщагівку, Вишневе, Бровари — там набагато більше купують. Дрібний сегмент зараз користується попитом. Квартири від 50 до 100 тисяч доларів зараз коштують близько 80% від довоєнних цін. Якщо власник зробив знижку 20%, скоріше за все, він продасть. Але на цьому ринку загалом користуються попитом квартири з ремонтом", — проконсультував експерт.

Однокімнатні квартири у передмісті Києва можна придбати зараз в середньому від 40 тисяч доларів, елітні квартири подешевшали зі 100 до 80 тисяч доларів, каже ріелтор.

"Первісний ринок трохи пожвавився зараз. Квартири в тих будинках, що вже практично введені в експлуатацію, можна купити квартиру, вони продаються, користуються попитом. Квартири в тих будинках, що на рівні "скелету", поки що не купують", — повідомив Кудояр.

Голова Спілки консультантів з нерухомості зазначив, що два місяці тому великий первісний ринок житла у Києві можна було характеризувати як "дуже-дуже погано", а зараз — "просто погано". Багато столичних забудовників відновили будівництво. Над забудовами працюють в рази менше будівельників, але вони будують.

"Якщо раніше середній забудовник продавав 30 квартир на місяць, то зараз він продає дві-три квартири на місяць. Це суттєво менше угод на первісному ринку, ніж це було до війни. Їх просто менше. Якщо ж і купують квартири, то у практично готових новобудовах, в тих, що вже зі штукатуркою, засклиті", — пояснив ринкові тенденції експерт.

Загалом через війну ринок нерухомості значно впав по всіх регіонах України. У Києві угод щодо купівлі-продажу житла стало у десять разів менше, ніж було до повномасштабного вторгнення російських військ. Війна триває і люди не поспішають купувати житло ані в столиці, ані в інших українських містах, навіть на заході країни.

Тим часом ринок оренди житла у Києві відновився на 80%, але в окремих цінових сегментах. Підвищений попит на бюджетні квартири в столиці сформували переселенці, зокрема з Харкова та Запорізької області. Ціни на оренду житла зросли не тільки через підвищений попит, а й через зростання курсу долара. Детальніше про ситуацію на ринку орендованого житла та ціни на оренду квартир у Києві можна дізнатися в нашому матеріалі.

Читайте також, що розповів експерт про ситуацію у будівельній галузі та з новобудовами у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися