"Азовська фабрика-кухня" з Маріуполя відновить роботу у Славутичі

Що відомо про релокацію бізнесу з окупованої території

Родинний бізнес з виготовлення готових страв довготривалого зберігання "Азовська фабрика-кухня" планує незабаром розпочати свою роботу у Славутичі. Про це розповіли у Славутицькій міській раді, передають "Коментарі".

Напередодні керівництво маріупольського підприємства взяло участь у робочій зустрічі з підприємствами Славутицької громади. Перемовини щодо співпраці відбулися за організаційної підтримки комунального підприємства "Агентство регіонального розвитку" міста Славутич за участі представників Данської ради у справах біженців та мешканців Михайло-Коцюбинської громади.

Власники сімейного бізнесу "Азовська фабрика-кухня" через війну поїхали з міста. Останнє, що компанія змогла зробити — віддати всю продукцію захисникам Маріуполя, коли місто було оточено російськими окупантами.

"Повідомлення про те, що продукція з наших складів допомогла годувати військових та цивільних якийсь час заспокоїло, що підприємство не пограбували вороги! 15 березня ми поїхали із Маріуполя. Ми поїхали з розумінням, що бізнес необхідно відроджувати в Україні із самого початку", — коментували у підприємстві плани наприкінці травня.

Кілька місяців власники "Азовської фабрики-кухні" аналізували новий ринок, вели переговори з донорами для відновлення договорів щодо фінансової допомоги для закупівлі обладнання та шукали приміщення для відновлення роботи в Україні. В липні підприємці обрали приміщення для релокації у місті Славутич, домовились про постачання сировини з фермерськими господарствами з Чернігівської та Черкаської областей та планують розпочати виробництво готових страв з довгим терміном споживання та без особливих вимог до зберігання.

"Ми використовуємо технологію термічної стерилізації та інноваційну м'яку упаковку із захисними властивостями. Це дозволяє виробляти продукцію високої якості та без використання консервантів", — зазначили власники "Азовської фабрики кухні".

До війни підприємство випускало готові заморожені страви, але з початком військових дій час у дорозі збільшився, а склади готової продукції періодично потерпають від аварійних відключень електроенергії. Тому на перший план поставили виробництво харчових продуктів з довгим терміном придатності та без особливих умов до зберігання.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Бучі за участі першої леді України Олени Зеленської представили проект фабрики-кухні. Підприємство збудують в контексті продовження ініціативи дружини президента з реформи шкільного харчування. Фабрика-кухня розрахована на приготування до 10 тисяч порцій. Проект фабрики-кухні у Бучі профінансує син відомого інвестора з США, американський бізнесмен і філантроп Говард Баффет. Скільки знадобиться грошей на цей амбітний проект поки що невідомо, але запрацювати фабрика-кухня в Бучі має вже за рік — з 1 вересня 2023 року.

Нагадаємо, на Київщині з вересня розпочнеться процес приватизації об’єктів держмайна. Аукціони з продажу планують проводити за пришвидшеними процедурами. Торги традиційно відбуватимуться на базі платформи Prozorro.Продажі. На приватизацію виставлять державне майно, що не входить до переліку об'єктів критичної інфраструктури та не використовується в оборонному секторі.

Читайте також, що у Фонді держмайна України оголосили про приватизацію спиртових заводів в Київській області.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися