У Києві наклали арешт на руду російського олігарха на майже два мільярди

Що відомо про арештоване майно та кримінальну справу

У Києві наклали арешт на залізну руду російського олігарха вартістю майже 1,8 мільярд гривень. Подробиці кримінальної справи розповіли в Офісі генерального прокурора та Службі безпеки України, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що протягом 2021-2022 років юридична особа-нерезидент, зареєстрована в країні Євросоюзу, разом з російськими компаніями, афілійованими з російським олігархом, задекларувала переміщення територією України до країн Азії в митному режимі "транзит" залізну руду на загальну суму понад 1,3 мільярда гривень. Для ухилення від сплати податків та інших обов’язкових платежів під час імпорту товарів на територію України, службові особи компанії використовували механізм "перерваного транзиту". Насправді ж вони планували вивозити руду за межі України. Фактично товар відвантажували українським підприємствам без сплати митних платежів. Збитки державному бюджету України оцінили у понад 118 мільйонів гривень.

Залізну руду зберігали на підпільних складах кількох морських портів України. З цих приміщень вилучили понад 160 тисяч тон сировини. Власник корисних копалин Алішер Усманов входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Кремля, зазначили в СБУ. Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну на Усманова наклали санкції РНБО України, США та Євросоюзу.

Приховану сировину росіяни намагались нелегально переправити морськими суднами в РФ та передати на потреби металургійної галузі та воєнно-промислового комплексу. На вилучене майно наклали арешт та вирішують питання щодо його передачі до Національне агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві на величезній території промислової зони намагалися незаконно збудувати житловий комплекс. Договір щодо земельної ділянки площею 9,5 гектарів з порушенням законодавства було укладено між одним з державних підприємств, що входить до складу державного концерну "Укроборонпром", та приватним підприємством. Земельна ділянка вартістю понад 480 мільйонів гривень у Києві віднесена до категорії земель промисловості. На цій земельній ділянці розміщено 57 об’єктів нерухомості площею 27 тисяч квадратних метрів. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, колишній голова сільської ради Віти-Поштової та троє його спільників реалізували злочинну схему привласнення землі. Слідство встановило, що у 2016-2017 років посадовці сільської ради Віти-Поштової ухвалили низку незаконних рішень, що призвело до вилучення із власності Міністерства оборони України земельних ділянок площею близько двадцяти гектарів. Землю під будівництво котеджного містечка безоплатно отримали 35 підконтрольних посадовцям осіб.

Читайте також, як в Міністерстві оборони України вкрали мільйони при купівлі житла для військових у передмісті Києва.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


николай

27 грудня 2022, 16:28

янукович во всём виноват, призвать к ответу !

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися