Сміттєпереробні заводи на Київщині працюватимуть за сучасними технологіями

Що відомо про створення нових підприємств

На території Київської області збудують два сміттєпереробні заводи. Про перші подробиці пілотних проектів розповів голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, передають "Коментарі".

За його словами, два сміттєпереробні заводи планують збудувати у Київській області за кошти кредитів європейських банків. Це перший інвестиційний проект на Київщині, що буде реалізовано спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та трьома громадами — Бориспільською, Броварською та Фастівською.

"Потужність спільного заводу для Броварської та Бориспільської громад орієнтовно становитиме 110-120 тисяч тон відходів на рік. У Фастівській громаді – 35-100 тисяч тон на рік. Заводи плануємо звести вже за два роки", — прокоментував Кулеба.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що в рамках реформи управління відходами в країні мають з'явитися щонайменше двох сотень нових сміттєпереробних об’єктів. Зокрема, десять — в Київській області. Три міські ради вже підписали угоду щодо створення сучасних потужностей з перероблення побутових відходів.

"Символічно, що перший пілотний проєкт ми реалізуємо саме тут. Бо сьогодні столиця та пристоличний регіон є символом стійкості та незламності всієї країни", — заявив Стрілець.

Два сучасних заводи з оброблення побутових відходів, що планують побудувати на території Бориспільської, Броварської та Фастівської громад, будуть використовувати одразу декілька технологій обробки. Зокрема, здійснюватимуть переробку харчових відходів з подальшим виробництвом біометану. Також нові технології передбачають глибоке сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів — скла, металобрухту та пластику.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відома компанія з Ізраїлю візьме участь у будівництві заводу з переробки будівельного сміття на Київщині та демонтажі зруйнованих багатоповерхівок під Києвом. Іноземним інвесторам з ізраїльської компанії GreenMix показали наслідки бойових дій з російськими окупантами у Бучі. Лише в Бучанській громаді обсяг будівельного сміття після розборів завалів становить понад два мільйони тон. Через те, що на Київщині зруйновані внаслідок війни тисячі об’єктів, ця цифра в рази більша по регіону. 

Нагадаємо, у Броварському районі Київської області гостро стоїть питання утилізації твердих побутових відходів. Вирішити проблему планують після будівництва сміттєпереробного заводу. Подробиці — в нашому матеріалі.

Читайте також, де на Київщині планують побудувати сміттєпереробний завод



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися