Будівництво вітропарку у Чорнобилі прокоментував міністр захисту довкілля

Чи вплине це на стан екології у Київській області

Українські політики анонсували створення Чорнобильській зоні вітрового парку. Як це вплине на екологію у Київській області, в ефірі національного телемарафону розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передають "Коментарі".

За його словами, створення вітропарку у Зоні відчуження не матиме жодного впливу на стан повітря та перенесення радіації. Підписання меморандуму з Німеччиною не означає, що вже завтра у Чорнобилі почнеться будівництво. Цей проєкт планували реалізувати до початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну.

"Німецькі інвестори потенційно можуть починати певні дослідження. В першу чергу треба визначити, наскільки ефективним буде розміщення там даного обладнання, яка там "роза вітрів". Треба провести достатню кількість вишукувальних робіт, щоб визначитися щодо реалізації", — сказав Стрілець.

Посадовець повідомив, що наступним етапом буде комплексна оцінка впливу проєкту будівництва вітрового парку на довкілля у Чорнобилі. Мапа плям забруднення радіацією в Зона відчуження дуже змінилась. Деякі радіонукліди розклалися.

"Вітряк не розганяє повітря. Вітряк працює завдяки вітру. Вітер там є і сьогодні. Від того, що там з’являться вітряки, швидкість цього вітру і "роза вітрів" абсолютно ніяк не зміняться… Ми плануємо там з нашими партнерами і будівництво наукових хабів, які дозволять науковцям зі всього світу проводити відповідні досліди і більш ретельно вивчати мирний атом", — прокоментував Стрілець.

Вітровий парк у Чорнобилі виробляти екологічну енергію та потенційно зможе забезпечити світлом майже тисячу домогосподарств.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на початку повномасштабного вторгнення у Чорнобильській зоні російські військові під виглядом навчань з території Білорусі тренувалися перекидати понтонні переправи через Прип’ять та концентрували живу силу. На кордоні з Білоруссю проводили так звані "навчання".

Дивіться також відео, як виглядають окопи окупантів у Чорнобилі з висоти.

Читайте также