У Києві розслідують привласнення грошей з ремонту пошкоджених ракетами будинків

Що відомо про корупційні схеми

У Києві розслідують факти можливого привласнення коштів при відновленні столичних будівель, які було пошкоджено торік внаслідок ракетних обстрілів. Правоохоронці побачили зловживання під час здійснення ремонтів.

За даними слідства, на ремонт чотирьох шкіл Оболонського району Києва та двох багатоквартирних будинків на вулицях Чорнобильській, 9-А та Соломії Крушельницької, 3-А витратили близько 187 мільйонів гривень. Гроші розікрали через завищення обсягів робіт, в деяких випадках – у 2,5 рази. Поки що жодна з посадових осіб з п’яти компаній-підрядників чи замовників робіт ще не отримали підозру від правоохоронців.

Під час розслідування правоохоронці встановили, що представники підрядних організацій, які здійснювали відновлення будівель, вносили завідомо неправдиві відомості до актів виконаних робіт з метою привласнення, розтрати та подальшого розподілу виділених бюджетних коштів. За інформацією Національної поліції, такі злочини були скоєні за змовою з замовниками робіт. За відновлення пошкоджених будинків у Києві відповідає екс-керівник КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, а нині заступник мера столиці В’ячеслав Непоп.

Зараз слідчих зацікавили ремонтні роботи у чотирьох навчальних закладах Оболонського району:

·       школа №168 (вулиця Озерна, 2);

·       школа №256 (вулиця Озерна, 2А );

·       санаторній школи-інтернату №21 (вулиця Новікова-Прибоя, 11);

·       школа №4 (вулиця Миколи Юнкерова, 55).

Замовником цих робіт торік виступало Управління освіти Оболонської районної державної адміністрації. Відновленням цих навчальних закладів протягом 2022 року займалися три підрядники – ТОВ “БК “Мега Стайл”, ТОВ “Центра-Буд” і ТОВ “Київське управління механізації”. Ремонтні роботи проводилися в рамках виконання 23 договорів підрядів на загальну суму близько 43,2 мільйонів гривень.

При здійсненні ремонту перших трьох школах підрядники внесли до актів виконаних робіт відомості щодо придбання металопластикових конструкцій низької якості з нижчими коефіцієнтами теплопередачі, що не відповідає технічному завданню та діючим Державним будівельним нормам. При цьому, компанії-підрядники купували дані конструкції у виробника (ТОВ “Виробнича компанія “Метал-Пласт”) за нижчими цінами ніж ті, що були зазначені в актах виконаних робіт.

Стосовно школи №4 правоохоронці встановили, що насправді фактична потреба в її ремонті була значно меншою від тих обсягів, які були зазначені в технічному завданні на відновлення. Наприклад, у цьому навчальному закладі потрібно було змінити не усі вікна, а лише частину, адже деякі з них були цілі та непошкоджені. Слідчі попередньо дійшли висновку, що у цьому випадку мова йде про завищення обсягів ремонту більш ніж у 2,5 рази.

Правоохоронці також звернули увагу на можливі порушення при здійсненні відновлювальних робіт багатоквартирних будинків на вулиці Соломії Крушельницької, 3-А в Дарницькому районі. Ця будівля постраждала 17 березня 2022 року від влучання уламків збитої ракети. На вулиці Чорнобильській, 9-А у Святошинському районі Києва ремонтована багатоповерхівка була пошкоджена за схожих обставин торік 15 березня. Відновлення даних будівель протягом 2022 року на замовлення КП “Житлоінвестбуд-УКБ” здійснювали дві компанії-підрядника – ТОВ “БК “Аскон” і ТОВ “Компанія Командор” відповідно. Роботи виконувалися в рамках угод на загальну суму 144 мільйони гривень — 80 мільйонів гривень за перший будинок і 64 мільйонів гривень за другий. Як встановили у Нацполіції, за результатам проведення цих ремонтів до актів виконаних робіт були внесені недостовірні відомості, а “зайві” бюджетні кошти були привласнені.

На відміну від договорів щодо ремонту шкіл у відкритих джерелах відсутня інформація, скільки угод підряду було укладено на відновлення вказаних житлових будинків. За інформацією керівництва КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, ці роботи проводилися без застосування процедури відкритих торгів, а підрядників обирали “за принципом пропозиції нижчої ціни та наявності досвіду”.

Ще 3 жовтня 2022 року в рамках слідства була призначена судова будівельно-технічна експертиза, в рамках якої повинні бути встановлені реальні обсяги ремонтних робіт у згаданих школах Оболонського району. Надалі, 26 грудня 2022 року, така ж експертиза була призначена і щодо відновлювальних робіт в будинку на вул. Чорнобильській, 9-А. Інформація стосовно експертизи робіт в багатоповерхівці на вул. Соломії Крушельницької, 3-А в держреєстрі судових рішень відсутня. Проведення цих експертиз дозволить з'ясувати точний розмір збитків, які було нанесено бюджету в результаті вищезгаданих зловживань. Ймовірно, що саме через відсутність таких даних правоохоронці поки що класифікують ці злочини як "замах на привласнення".

Нагадаємо, у Києві в розкраданні грошей під час ремонту укриттів у школах підозрюють начальника Управління будівництва Голосіївської районної державної адміністрації, підрядника та інженера технагляду. Збитки столичному бюджету оцінили у пів мільйони гривень. Окрім того, окружна прокуратура повідомила про підозру начальнику Управління освіти Голосіївської районної державної адміністрації у збитках у 1,3 мільйони гривень під час закупівлі генераторів для шкілОкрім того, у Києві в розкраданні грошей під час ремонту укриттів у школах підозрюють начальника Управління освіти Шевченківської районної державної адміністрації та його заступників.

Читайте також, що на столичній Оболоні розпочали будівництво приватної школи.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися