Схили Дніпра у Києві захистили від незаконної забудови

Пам’ятки архітектури намагалися зруйнувати заради готелю

У Києві розірвали договори оренди землі з приватним підприємством, яке планувало незаконно забудувати землю на схилах Дніпра. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Київської міської ради, передають "Коментарі".

Земельні ділянки на Володимирському узвозі входять до буферної зони Софійського собору та Києво-Печерської лаври, схваленої Комітетом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Мова йде про землю, де розташовані будинки №4 та №6. У 2003 та 2004 роках місто передало ці ділянки в оренду забудовнику, який намагався їх забудувати.

"Представники російського бізнесу хочуть забудувати буферну зону Софіївського собору та Києво-Печерської лаври. Допомагає їм у цьому виконавча служба, яка погрожує кримінальною відповідальністю за невидачу містобудівних умов та обмежень", — заявив депутат Київської міської ради Дмитро Білоцерковець.

Столична влада повинна зберегти пагорби від забудови, наголосив депутат.

"Ми невідкладно прийняли рішення про розірвання договорів оренди земельних ділянок між Київською міською радою та забудовником. Міська влада не допустить знищення історичних пам’яток архітектури на схилах Дніпра", – резюмував Білоцерковець.

У Київраді нагадали, що попри рішення суду про видачу містобудівних умов та обмежень для забудови, місто продовжило боротьбу за збереження схилів Дніпра. Забудовник планував знести історичні будинки та побудувати на їхньому місці готельний комплекс.

Нагадаємо, на підземно-наземний паркінг на Оболоні планують витратити 120 мільйонів гривень бюджетних коштів. В соціальних мережах вже охрестили подібну ініціативу мера Києва "надводно-підводним паркінгом", "паркінгом для човнів на верхньому рівні, субмарин на нижньому". Активісти оприлюднили фото парку Прирічна, зроблені під час повені у Києві. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що прокуратура підтвердила в суді право держави на землі на території Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області. Землі площею у 172 гектари перебували в постійному користуванні Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Однак за позовом громадської організації суд визнав незаконним і скасував державний акт на право постійного користування землею за інститутом.

Читайте також, що "Київводоканал" розпочав незаконну забудову в заказнику "Деснянські луки".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися