У Києві врятують від обміління одне з найвідоміших озер (ФОТО)

Що відомо про плани з благоустрою водойми

У Києві розчистять одне з найвідоміших озер, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці. Про це розповіли у Київській міській державній адміністрації (КМДА), передають "Коментарі".

За даними столичної мерії, розчищення та благоустрій цього року проведуть на озері Синє, щоб врятувати унікальну водойму від катастрофічного обміління.

"За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро Синє дуже сильно обміліло. Його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає", — розповів начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

На вимогу киян Управління екології та природних ресурсів КМДА включило роботи з розчищення та благоустрою озера Синє до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Причини обміління озера Синього мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Озеро Синє планують розчистити на глибину п’яти метрів для розкриття ґрунтових джерел. Це спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан водойми. Крім того, планується виконати розчищення з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою.

Озеро Синє є одним з найвідоміших озер у Києві. За легендою, водойма утворилася ще в льодовиковий період. Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Нагадаємо, територію Національного природного парку "Голосіївський" значно розширили. Відповідний указ про нове зонування підписав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Цим рішенням збільшено заповідну зону Голосіївського парку на понад сім відсотків.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що "Жуків острів" у Києві перетворили на сміттєзвалище. На об'єкті природно-заповідного фонду ландшафтному заказнику місцевого значення “Жуків острів“ зафіксували наявність купи побутового сміття, мішки з відходами, пластикові та скляні пляшки, бляшанки з-під пива, каністри, пакети, автомобільні шини, шматки розбитих автомобілів та інший бруд. Активісти не змогли знайти на острові жодної водойми, поверхня якої не рясніла би пластиковим непотребом.

Читайте також, що в одному з парків Києва біля озеру почали будівництво.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися