У столичних посадовців планують конфіскувати мільйони гривень активів

Подробиці про сумнівні доходи державних службовців розповіли в НАЗК

У кількох колишніх столичних посадовців в результаті проведеного моніторингу виявили ознаки набуття необґрунтованих активів на мільйони гривень. Про це розповіли в Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК), передають "Коментарі".

За даними відомства, мова йде про доходи колишнього голови однієї з районних державних адміністрацій у Києві та начальника відділу поліції київського Річкового порту. В обох випадках активи значились у їхніх дружин.

В НАЗК розповіли, що в поданій колишнім головою однієї зі столичних РДА декларацій експосадовець вказав, що його дружина отримала у власність два нежитлових приміщення загальною площею 220 квадратних метрів на Дніпровській набережній у Києві. Вартість придбаної нерухомості становит понад 2,5 мільйони гривень. Крім того, вона купила легковий автомобіль Mercedes-Benz GLS 400 за 3 мільйони гривень.

Експосадовець пояснив, що майно було придбане за кошти, зароблені ним і дружиною упродовж 2020-2021 років. Грошові активи сім’ї у 2021 році зросли на понад 1,5 мільйони гривень у порівнянні з попереднім роком, про що свідчать відомості з декларацій службовця за вказані роки. Втім, у 2021 році подружжя витратило 1,7 мільйони гривень на побутові потреби. В НАЗК вважають, що це є доказом того, що вони не мали грошей на купівлю дороговартісної нерухомості та елітного автомобілю. НАЗК направило до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) матеріали щодо звернення до суду з позовом про визнання активів на 5,64 мільйонів гривень необґрунтованими та стягнення їх в дохід держави.

Подарунок від бабусі на мільйони гривень нібито отримала дружина начальника відділу поліції Річкового порту Києва. У поданій декларації правоохоронець зазначив, що його дружина отримала в подарунок від бабусі сім мільйонів гривень. Проведений НАЗК моніторинг способу життя службовця встановив, що в бабусі не було таких грошей, які вона могла б подарувати онуці. У відомстві додали, що в цьому випадку також направили до САП матеріали для вирішення питання щодо звернення до суду з позовом про стягнення необґрунтованих активів в дохід держави.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві забудовники планують знищити зелену зону на Галерному острові та урочище Покал. У 2007 році одну з перлин Києва — острів Галерний у Голосіївському районі було незаконно переведено Київрадою із зеленої зони до земель забудови. І ця територія була віддана в оренду майже на 50 років забудовнику ТОВ "Галерна затока". Цим забудовником, на думку екологів, керують олігархи Василь Хмельницький та Андрій Іванов. Один з дивом збережених куточків стародавнього Дніпра острів Галерний планують забудувати котеджами та розважальними центрами.

Нагадаємо, землю холдингової компанії “Київміськбуд” у Козині, де раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра, поки у Києві є десятки недобудов. Компанія “Київміськбуд” на 80% належить територіальній громаді Києва. Зупинку будівництва житлових комплексів під час воєнного стану пояснили здороженням матеріалів, що люди не платять кредити, проблемами зі світлом. У "Київміськбуді" попросили грошей з бюджету Києва — мільярд на капіталізацію і викуп нерухомості на 300 мільйонів гривень. Родина та оточення Кушніра за роки управління холдинговою компанією “Київміськбуд” отримала вражаючі активи і політичні зв’язки. 

Читайте також, що у Києві затвердили забудову нового мікрорайону та в чому проблема такого рішення влади.

Читайте также