Чому Київ затоплює після дощів і скільки витрачають на прочистку зливової каналізації

"Коментарі" звернулися до "Київавтодору" за поясненням, чому на прочистку зливової каналізації у Києві щорічно витрачають мільйони гривень, але проблему із затопленням вулиць після сильних дощів досі не вирішено

Минулого тижня через сильні дощі вулиці Києва знову затопило, з чим часто стикаються жителі столиці. Портал "Коментарі" звернувся із запитом до "Київавтодору" за поясненням, чому потопи у Києві стали звичним наслідком негоди, як часто чистять зливову каналізацію і скільки на це витратили грошей у 2023 році.

Нагадаємо, у понеділок, 20 червня, через сильну зливу багато вулиць столиці буквально перетворилися на річки . На деяких ділянках не міг проїхати автотранспорт та трамваї, тож у місті утворився транспортний колапс.

У відповідь на запит видання "Коментарі" у "Київавтодорі" розповіли, що затоплення київських вулиць найчастіше пов'язане із наднормативною кількістю опадів, що випали, і залповими зливами. А через зменшення кількості зелених територій внаслідок активної забудови міста протягом останніх двох десятиліть значно збільшився твердий стік ( прим. ред. – наноси ґрунту, що переносить водний потік), що також впливає на застій води у місті.

До того ж під час дощів різко підвищується рівень води в річках Либідь, Нивка, Сирець, у каскаді озер Опечень, у Дарницькому та Північно-Дарницькому меліоканалах ( прим. ред. – штучне водоймище для осушення заболочених територій). У зв'язку з цим пропускна здатність колекторів дощової каналізації, підключених до цих водойм значно падає.

У "Київавтодорі" зазначили, що 80% дощової каналізації у Києві спроектували та збудували в період з 1950 по 1980 рік. Через це існуючі перерізи колекторів не в змозі прийняти обсяг дощової води понад норму. В результаті і виникають місця підтоплення у місті.

Очищення дощеприймачів виконують планово у межах фінансування, запевняють у комунальній корпорації. Так, у період з 1 січня до 1 червня 2023 року на прочистку зливової каналізації витратили 16,5 млн грн. із міського бюджету.

Зазначимо, що на сайті електронних держзакупівель можна знайти кілька тендерів 2020 та 2021 років від "Київавтодору" на реконструкцію та аварійно-відновлювальні роботи колекторів дощової каналізації на кількох вулицях Києва. Роботи оцінювалися у 14,3 млн грн та у 13,2 млн грн.


До того ж, у 2021 році на реконструкцію дощової каналізації на ділянці від вулиці Андрія Шептицького до мосту Метро через Русанівську протоку виділили 165 млн грн.

У 2022 році тендерів на ремонт чи реконструкцію дощової каналізації та колекторів на сайті Prozoro немає.

А у червні 2023 року було оголошено лише один тендер на 8,5 млн грн на ремонт дощової каналізації на вулиці Оленівській у Подільському районі Києва. На розробку проектно-кошторисної документації для цієї ділянки торік виділили близько 375 тис. грн.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися