Забудовники знищили у Києві величезну площу парків

Що про ситуацію відомо від столичних екологів

У Києві за останні десять років забудовники знищили понад 700 гектарів столичних парків. Про це розповів директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, передають "Коментарі".

Столичні екологи провели дослідження зміни площ 63 київських парків та вивчили динаміку з 2013 року по 2023 рік. Загалом у Києві 128 парків.

"Результати виявилися дуже вражаючими. Виявилося, що практично у кожному третьому парку площа зеленої зони зменшилась. З 63 парків площа зелених зон зменшилась у 26 парків на 367,74 га. При цьому у шести парків площа зменшилася практично в два і більше разів! Це відомі київські парки – Покал, Теремки, Наталка, Моряков, Прибережний та ДШК", — розповів Борейко.

За його словами, парк "Покал" у 2013 році займав площу у 73 гектари, а до 2023 року – вже 49,9 гектарів. Парк "Наталка" у 2013 році мав площу 118 гектарів, а станом на 2023 рік – лише 42,37 гектарів. Парк "Прибережний" у 2013 році мав площу 46,4 гектарів, а до 2023 року зменшився до 7,5 гектари.

"Якщо ж екстраполювати отриману цифру скорочення площі досліджуваних київських парків на всі 128 парків, то вийде, що за останні 10 років київські парки скоротили свою площу більше ніж на 700 га! Як свідчать наші дослідження, зелені зони парків віддаються під будівництво ресторанів, церков, парковок", — наголосив експерт.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко навів один з останніх свіжих фактів. Так, у столиці торік під незаконне будівництво військового кладовища віддали парки Бабин Яр та Лиса гора. Лише київська громадськість їх врятувала від неминучого знищення. Інший приклад — парк "Покал" у Голосіївському районі Києва. У відторгнутій його частині незаконно споруджено житловий комплекс "Світлопарк". Окрім того, відповідно до міської програми використання та охорони земель Києва на 2019-2021 роки, затвердженої у 2018 році, Київський інститут земельних відносин змінив цільове призначення 41 гектару парку "Покал" із зеленої зони на територію для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення.

"І таких волаючих прикладів знищення міських парків у Києві можна навести безліч. І це ще стосується парків, тобто територій зелених зон Києва, які мають хоч якийсь ступінь захисту. Вони виділені в натурі, перебувають на обліку у землекористувачів. Але ще гірша ситуація з тими зеленими зонами, які не мають землекористувачів, не виділені і по суті зеленими зонами офіційно не вважаються. Тут панує повне свавілля. Вони повністю віддані на відкуп забудовникам. І немає жодного контролю взагалі", — обурився директор КЕКЦ.

Ще з прикладів еколог навів урочище Циганщина площею 18 гектарів у Голосіївському районі Києва, що являє собою залісну балку та діброву, але за міським кадастром це земля виділена під забудову. На неї претендують забудовники. Весь у зелені Галерний острів площею 45 гектари, красиво обрамлений озерами Ерік та Миколайчик, у 2007-2008 роках острів передано в оренду під забудову ТОВ "Галерна затока". Зараз Київський еколого-культурний центр почав з ними судитися, щоб урятувати Галерний острів та його дику природу від знищення.

"Така ж огидна історія відбувається у Києві з водоймами, третина з яких вже постраждала від забудови. Що ж потрібно зробити для того, щоб захистити парки Києва від забудовників? В даний час є тільки один ефективний спосіб-заповідати їх", — вважають у КЕКЦ.

Парк "Нивки", Маріїнський парк, парк КПІ зберегли свою зелену площу виключно завдяки заповідному статусу, підсумував експерт.

Нагадаємо, у Києві дозволили забудовникам знести чотири історичні будівлі. Рішення віддати під забудову кілька об'єктів, один з яких знаходиться в буферній зоні Софії Київської, ухвалили на засіданні Постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві захисники дикої природи знайшли у найчистішому столичному озері рідкісну червонокнижну рослину. У Київському еколого-культурному центрі розповіли про унікальність цієї знахідки, та чому озеро у Голосіївському районі столиці необхідно захистити від забудови.

Читайте також, що у приміщенні найстарішого лісництва Києва відкрили Музей лісу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися