Пам’ятку архітектури у Києві захистили від забудовників

Подробиці розповіли у столичній прокуратурі

У Києві будівля "Квіти України" залишається під захистом держави. Про це повідомили у Київській міській прокуратурі, передають "Коментарі".

За даними відомства, столична прокуратура відстояла охоронний статус пам’ятки архітектури у суді. Апеляційний адміністративний суд скасував незаконне судове рішення, за яким забудовник намагався позбавити охоронного статусу пам’ятку "Оранжерею, навчально-методичний павільйон "Квіти України".

Під час моніторингу судових рішень прокурори Київської міської прокуратури виявили судове рішення в адміністративній справі, яким за позовом суб’єкта господарювання скасовано накази Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та Міністерства культури та інформаційної політики України про включення до Переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва та Державного реєстру нерухомих пам’яток України пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення — "Оранжерею, навчально-методичний павільйон "Квіти України". Об’єкт розташований по вулиці Січових Стрільців, 49 у Шевченківському районі Києва.

"Також судом визнано протиправним та скасовано припис Міністерства культури та інформаційної політики України про припинення проведення будь-яких будівельних робіт у межах історичного ареалу міста Києва. Вказана будівля споруджена у 1983-1985 роках та є прикладом громадської споруди другої половини XX століття в стилі пізнього модернізму, являє собою унікальний взірець свідоцтва історичного розвитку мистецтва і архітектури того періоду, характерних рис творчості видатних митців, зафіксованих у матеріальній формі засобами художньої образотворчості", — зазначили у Київській міській прокуратурі.

Шостий апеляційний адміністративний суд 31 жовтня 2023 погодився з доводами, якими прокурор обґрунтував апеляційну скаргу, скасував незаконне судове рішення та у повному обсязі відмовив у позові комерційної структури. Зараз вказана пам’ятка залишається під захистом держави.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столичні екологи закликали киян підтримати петицію про створення у Києві об’єкту природно-заповідного фонду "Вікова діброва", щоб захистити його від забудови. Про це йдеться у повідомленні Київського еколого-культурного центру. За даними організації, в Голосіївському районі Києва біля Феофанії є урочище Циганщина, де росте вікова діброва. Цю діброву хочуть забудувати забудовники. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, у Києві легендарне озеро на Виноградарі знищено через забудову. Мова йде про озеро Синє. Столичні екологи назвали головні причини та закликали киян не ігнорувати дії влади Києва.

Читайте також, що у Києві збираються реставрувати Софійський собор за десятки мільйонів гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися