У Києві посилили спроби знищення заповідників забудовниками

Що про ситуацію розповіли столичні екологи

У Києві за останні три роки у Києві збільшилося знищення заповідних зон або спроби їх знищити з вини забудовників у три рази. Про це повідомили у Київському еколого-культурному центрі (КЕКЦ), передають "Коментарі".

За даними організації, відповідно до соціологічних досліджень, проведених у Києві в 2021 році, 94% опитаних не підтримують знищення зелених зон. Окрім того, 83,3% опитаних негативно ставляться до знищення водойм під будівництво. На питання з чим пов’язане зменшення зелених зон, кияни дають — 87% опитаних, абсолютно правильну відповідь — із забудовою.

"За останні десять років, згідно з нашими дослідженнями, забудовниками в Києві знищено понад 700 га київських парків. Однак зараз стало ще гірше. За останні три роки у Києві різко зросло знищення заповідних об'єктів чи спроби їх знищити (забудувати) з вини забудовників. Знищення заповідних об'єктів, що захищають зелені зони, веде до збільшення забруднення повітря та посилення спеки влітку. Київ поступово перетворюється на кам'яні джунглі, непридатні для житла", — йдеться в заяві КЕКЦ.

У цьому році Київ потрапив до десятки міст світу з найгіршими умовами для життя — місто зайняло 165 місце зі 173 у рейтингу найкомфортніших для життя міст світу. Сусідні місця зайняли Дуала, найбільше місто Камеруну, (164) та Хараре, столиця Зімбабве, (166). Одним із показників цього рейтингу є стан навколишнього середовища.

"За три останні роки забудовники одинадцять разів робили замах на заповідні об'єкти, що в кілька разів перевищує кількість подібних спроб у попередні роки у три рази", — зазначили у Київському еколого-культурному центрі.

В КЕКЦ навели кілька прикладів:

·       Заказник "Троєщинські луки", створений  влітку 2020 році на площі 381 гектврів у Києві. Тут є велика популяція червонокнижної коручки болотної.На цій території планувалася забудова, тому забудовники подали позов до суду, бажаючи привласнити територію під забудову. У 2021 році почалися суди. У 2023 році Київрада та КЕКЦ виграли Верховний суд та захистили заказник.

·       Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва державного значення "Парк Нивки" (західна частина). Заповідан на площі 16 гектари у 1972 році. Київська влада незаконно виділила будівництво житлово-офісного торговельного комплексу 0,6 гектари у цьому заповідному парку. У 2021 р. громадськість почала протестувати проти незаконного будівництва. Цього ж року київська прокуратура подала до суду. Наразі суди продовжуються.

·       Заказник  "Урочище Церковщина" створено у 2020 році на площі 130 гектаріва у Києві для захисту луків із дубовими лісами. Восени 2022 року одно з київських комунальних підприємств незаконно розпочало там видобуток піску. Екологи виявили незаконний котлован, викликали поліцію. Було порушено кримінальну справу за фактом псування заказника, якому завдано збитків у 155 тисяч гривень.

·       Регіональний ландшафтний парк "Лиса гора" було створено у Києві 1994 році на площі 137 гектари. Тут охороняється 21 вид флори та фауни, занесений до Червоної книги України, зокрема ковила волосиста, сон розкритий, коручка чемерникоподібна, гніздівка .Восени 2022 року Київрада незаконно ухвалила рішення про розробку документації будівництва на Лисій горі військового кладовища, що обурило київську громадськість. КЕКЦ подав до суду на це рішення Київради . В результаті це незаконне рішення було скасовано Київрадою.

·       Заказник  "Бабин Яр" було створено у Києві у 2019 році у парку "Бабин Яр" на площі 41 гектар. Влітку 2022 року Київрада ухвалила незаконне рішення про вичленування із заказника ділянки площею 17 гектарів під будівництво військового кладовища. Екологи організували з цього приводу кампанію протесту. В результаті було вирішено шукати інше місце під військовий цвинтар.

·       Заказник "Протасів яр" імені Романа Ратушного, який загинув рік тому на війні, створили в 2020 році. Однак, забудовники з цим не погодилися і вирішили закрити заказник. Для цього вони подали до суду на Київраду та ведуть з нею та громадськістю суди.

·       Заказник "Деснянські луки" було створено у Києві у 2020 році на площі 322 гектари. Він охороняє популяції червонокнижних рослин — іриса сибірського та коручки  чемерникоподібної. Навесні 2023 року Київміськводканал незаконно став прокладати територією заказника, мабуть, під забудову, труби. Було порушено кримінальну справу, будівництво припинено.

·       Заказник "Озеро Алмазне" було створено у Києві у 2022 році на площі 185 гектарів. Тут були взяті під охорону місця зростання двох видів рослин з Червоного списку Києва — іриса болотного та латаття білого .У липні 2023 року, через технічну помилку, озеро було передано під розробку піщаного кар’єру. КЕКЦ вдалося оперативно зв’язатися з керівництвом Міндовкілля, і цей заказник був викреслений зі списку місць, де дозволялося вести видобуток піску. Якби озеро Алмазне не мало статусу заказника, ніщо не завадило перетворити його на піщаний кар’єр.

У жовтні цього року забудовники через псевдоекологічну організацію звернулися до керівництва Києва з пропозицією закрити два заказники — "Озеро Тягле" та "Осокорківські луки", зазначили в КЕКЦ.

"Заказник "Озеро Тягле" було створено також за нашою ініціативою у 2019 році. У середині листопада 2023 року забудовники почали незаконно прокладати через нього дорогу, для чого велику площу засипали будівельним сміттям. Ми звернулися до Генеральної прокуратури з проханням знайти та покарати винних. Забудовники не лише постійно намагаються знищити існуючі заповідні об'єкти, а й заважають створювати нові", — наголосили в КЕКЦ.

Столичні екологи навели ще один приклад — ТОВ "Галерна затока", представники якої намагаються блокувати створення заказника "Ліс орхідей" в урочищі Покол у Голосіївському районі Києва. Також забудовники два роки тому заблокували заповідання озера Вирлиця, заважають привласнити заповідний статус іншим озерам – Небреж та Мартишів в Осокорках, а також створити заказники "Вікова діброва", "Горбачиха", "Труханів острів", "Озеро Сине".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Житомирщині чоловік намагався вивезти із Чорнобильської зони тони кори дерев для столичних дизайнерів. Вантажівку зупинили прикордонники. Під час перевірки знайшли близько трьох тон кори дерев, яку перевозили без належних документів та відповідного дозиметричного контролю.

Читайте також, як у заповіднику під Києвом знищили багато дерев та кущів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися