Екологи розповіли про віддані забудовникам озера та знищення водойм

Що відбувається у столиці з екологією

У Києві залишилося близько 200 озер та близько 100 ставків, а кожне третє частково забудовано, на кожне друге робили замах забудовники, понад 40 водойм знищено. Про це розповіли у Київському еколого-культурному центрі (КЕКЦ), передають "Коментарі".

За даними організації, за XX століття та початок XXI століття у Києві зникло 35 озер та десяток ставків. Так, озеро Ковтун у Дарницькому районі Києва біля вулиці Здолбунівській було знищено у 2017 році забудовою. Від забудови постраждало приблизно в цей же час і озеро Ковтуб на Позняках. Озеро Качине в Дарницькому районі частково засипали, провівши проспект Григоренка. На Позняках під час забудови зникли чудові заплавні озера Ластівник, Піщане, Солоне, Ковтуб, Васильківська Прирва, Наумка, Тильниця, Убідь.

Забудовникам та іншим комерсантам у Києві віддано шість озер:

·       Озеро Батьківщина (Демидівське), знаходиться біля селища Бортничі, площа 11,2 гектарів, передано ТОВ "Енергоресурс-Україна".

·       Озеро Лукове, що знаходиться на Оболоні в районі затоки Верблюд. Одне з найчистіших та найказковіших київських озер. Площа 8 гектарів. Документи про передачу ТОВ "Дніпровська рив’єра" знаходяться на стадії оформлення.

·       Озеро В'язки, що знаходиться на Осокорках, площа 7 гектарів, передано до Агрофірми "Зодіак".

·       Озеро Малий Небреж, що знаходиться на Осокорках. Площа близько 2 гектари. Передано фірмам "Коттактбудсервіс" та ТОВ "Будеволюція".

·       Озеро Качине, що знаходиться на Позняках, площа близько 2 гектарів. Вже частково засипано забудовниками. Знаходиться у постійному користуванні КП "Київська інвестиційна агенція".

·       Частина берега озера Вирлица знаходиться в оренді фірми "Мрія-Інвест" під будівництво розважального центру. Поки що тривають суди.

·       Озеро Ерік на Галерному острові віддано під будівництво розважальних комплексів.

Приблизно до 12 озер обмежений або повністю закритий доступ. Це озеро Королек та деякі озера в районі Русанівських садів.

Загалом у Києві лише 13 озер і ставків поки що заповідано:

·       Небреж, Тяглі, Міністерка, Райдужне;

·       Вербне, Витоки річки Нивка (ставок);

·       Бабье і ще три озера на острові Труханів;

·       Зелене, два ставки у Верхній Совській балці.

Головними методами знищення київських озер екологи назвали повну або часткову забудову, бетонування та засмічення берегів, забруднення води стічними водами та катерами, перетворення озера на порт або золовідвал, антиекологічне тотальне розчищення та намив піску. Головним сучасним лихом київських водойм є їх повна або часткова забудова, вважають у КЕКЦ.

Нагадаємо, Біличанський ліс, який належить Національному парку "Голосіївський", почали масово вирубати. Ліс повністю вирізають і планують будівництво дороги через заповідну зону. Селищний голова Коцюбинського Сергій Даніш заявив, що масово нищать дерева на кількох локаціях.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві забудовники програли суд щодо майбутнього заказника. За даними столичних екологів, забудовники намагалися захопити під забудову біля 50 гектарів зеленої зони у Голосіївському районі Києва. Ця територія входить до охоронної зони Музею архітектури та побуту в Пирогово. Тут планують створити заказник "Гончарівська гора".

Читайте також, що кияни вимагають очистити забруднені водойми у Голосіївському парку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися