Екологи розповіли про шкоду від мисливських угідь заповідникам Київської області

У чому причини знищення рідкісних рослин

У Київській області значну шкоду мисливські господарства завдають заповідним об'єктам, які створені для охорони орхідей та інших рідкісних рослин. Про це розповіли у Київському еколого-культурному центрі (КЕКЦ), передають "Коментарі".

Мисливські господарства спеціалізуються на розведенні копитних, насамперед кабанів, які значно перевищують свою оптимальну чисельність. Наявність годівниць біля мисливських вишок концентрує кабанів у певних місцях заповідного об'єкта, де ці тварини виїдають коріння, кореневища, цибулини, бульби практично всієї трав'янистої рослинності.

У заказнику "Стороживці" Клавдіївського лісгоспу Київської області, створеного в 2009 році і що мав площу близько 47 гектарів для охорони орхідей, кабани в 2010-х роках знищували до 80% популяції орхідеї венерин черешок, значно шкодили пальчатокоріннику.

"У заказнику було розміщено мисливську вежу для відстрілу кабанів та інших копитних, а поряд годівниця, куди кабани сходилися на годівлю з усього лісництва. І як наслідок, вони перекопували всю лісову підстилку за 100 і більше метрів від годівниці, чим знищували венерин черевичок, пальчатокорінник та інші рідкісні рослини. Знищення рідкісних орхідей завершилося після того, як вежу та годівницю в заказнику було демонтовано", — розповіли в КЕКЦ.

Аналогічна ситуація відбувалася у регіональному ландшафтному парку "Трахтемирів" на півдні Київської області. Тут масово розведені мисливським господарством кабани завдавали значних збитків червонокнижному пальчатокоріннику. Шкоду від кабанів для орхідей було значно зменшено після припинення функціонування приватного мисливського господарства та демонтажу вишок, годівниць, залізної сітки.

Ботанічний заказник "Діброва" відомий дубовим лісом, у якому ростуть чотири види червонокнижних рослин — лілія лісова, і три види орхідей — любка дволиста, дрімок і схованка. У сусідньому із заказником кварталі спорудили мисливську вольєру, де утримуються кабани, муфлони та інші копитні, на яких там ведеться полювання. Через надлишок диких копитних лісова підстилка у вольєрі практично знищена, а рослинність, у тому числі перераховані вище червонокнижні види, практично вибита.

У Поташнянському лісництві Тетерівського лісгоспу на невеликій галявині була велика популяція червонокнижної орхідеї — пальчатокорінника Фукса. Саме в цьому місці спорудили мисливську вежу, годівницю та солонець. Внаслідок постійних потрав кабанами рослинний природний покрив був пошкоджений і змінений на зарості кропиви. Пальчатокорінник Фукса вцілів лише в найдальшому кінці галявини на кордоні з лісом.

Нагадаємо, у Київській області підприємство за забруднення трьох річок сплатило величезний штраф. У 2023 році завдяки спільним зусиллям Державної екологічної інспекції Столичного округу та Київської обласної прокуратури, КП "Броваритепловодоенергія" добровільно сплатило 3 мільйони 484 тисячі гривень збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що війна за рік та 10 місяців завдала довкіллю Києву та Київській області збитків на понад 49 мільярдів гривень. Найбільшої шкоди зазнало атмосферне повітря внаслідок горіння нафтобаз, торгівельних складів та об’єктів енергетичної інфраструктури. Подробиці — за посиланням.

Читайте також, де у Київській області виявили масштабне стихійне сміттєзвалище.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися