Велике держпідприємство у Києві довели майже до банкрутства

ТОП-10 покупців та подробиці про фінансовий стан

У Києві планують передати в оренду активи одного з великих державних підприємств, майно якого швидко розпродали за роки повномасштабної війни в Україні. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Регіональне відділення Фонду державного майна України (ФДМУ) по столиці.

Мова йде про державне підприємство "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва" (ДП НДІБВ). Наукова установа заснована у 2012 році. Основний вид діяльності — дослідження й експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук.

Додаткові види діяльності такі:

·       знесення, підготовчі та спеціалізовані будівельні роботи;

·       будівництво;

·       розвідувальне буріння;

·       діяльність у сфері архітектури;

·       обслуговування наземного транспорту;

·       видання довідників, каталогів та книг;

·       комп'ютерне програмування та інші.

Засновник та власник — Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури України (до перейменування — Міністерство розвитку громад та територій). Відомству належить 100% акцій ДП НДІБВ. Статутний капітал — 100 гривень.

Державне підприємство "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва" з моменту заснування брало учать у 84 тендерах. Серед покупців майна — багато комунальних підприємств Києва.

Обсяг продажів за останні чотири роки змінювався так:

·       2021 рік — майже 19,6 мільйонів гривень;

·       2022 рік — понад 13,4 мільйонів гривень;

·       2023 рік — 4 мільйони гривень;

·       2024 рік — майже 927 тисяч гривень.

Загальний обсяг продаж з 2021-го по 2024 роки становить майже 38 мільйонів. Такі дані наведені у Єдиному державному реєстрі України.

ТОП-10 покупців та ціна майна ДП НДІБВ:

·      Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України — майже 13,7 мільйонів гривень;

·      ПАТ "Київспецтранс" — понад 11 мільйонів гривень;

·      КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва" — майже 3,3 мільйонів гривень;

·      КП "Київський метрополітен" — 2,3 мільйони гривень;

·      КП виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" — понад 1,4 мільйонів гривень;

·      Київський зоопарк — понад 777 тисяч гривень;

·      Управління освіти Дарницької районної державної адміністрації у Києві — майже 600 тисяч гривень;

·      КП з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення "Спецжитлофонд" — майже 549 тисяч гривень;

·      Київмедспецтранс — 486 тисяч гривень;

·      КП Чернігівводоканал — майже 471 тисяч гривень.

У фінансовій звітності ДП "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва" вказано, що у 2022 році активи становили понад 49 мільйонів гривень, дохід — 17,5 мільйонів гривень; збитки — понад 6,8 мільйонів гривень. Тепер активи держпідприємства планують передати в оренду.

"У списку орендних активів ФДМУ є об’єкти під різноманітні цілі, від великих складських приміщень до маленьких торгових точок... дізнавайтесь першим про можливості вигідного інвестування у власну справу", — заявила виконуюча обов’язки начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Києву Руслана Кризьська.

Окрім того, Регіональне відділення ФДМУ по Києву оцінило майно Державного підприємства "Київський механічний завод Міністерства оборони України" та "Спортивний комплекс "Авангард"". Власники — Міністерство оборони та Міністерство молоді та спорту України відповідно. Нерухомість також планують передати в оренду.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві обстежили нерухомість військового концерну. Майно державного підприємства планують передати в оренду приватному бізнесу. Подробиці — за посиланням.  

Нагадаємо, в одному з вишів у Києві була власна схема оренди майна. Мова йде про Державну науково-виробничу корпорацію "Київський інститут автоматики". Як заробити на оренді майна — схемою цікавились "Коментарі" та Київська міська прокуратура.

Читайте також, як у Києві землю під пам’яткою архітектури передали готелю.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися