У Києві за хабарі та шантаж під час війни затримали посадовця (ФОТО)

Корупційна схема — як заробляють на землі держвласності в умовах воєнного стану в Україні

На великому хабарі за користування землею затримали посадовця з відомої компанії-лідера нафтової галузі України. Схемою корупціонера поцікавились "Коментарі" та Київська міська прокуратура.

Посадовця компанії "Укрнафта" затримали у Києві під час отримання другої частини хабаря. До затримання директор одного з департаментів підприємства отримав першу частину хабаря у 80 тисяч гривень. Це сталося у січні 2024 року. Потім корупціонера затримали біля залізничного вокзалу Києва. Гроші знайшли в його автомобілі.

Слідство встановило, що у 2018 році начальник одного з управлінь ПАТ "Укрнафта" запропонував своїй знайомій користуватись землею для сільського господарства. З жінкою він працював з 2010 року у приватному підприємстві. Площа землі — 30 гектарів. Земля належить "Полтаванафтогаз" ПАТ "Укрнафта".

Жінка погодилась за користування землею сплачувати посадовцю особисто 80 тисяч гривень щороку. Під час повномасштабної війни в Україні, у 2022 році, підприємиця не сплатила ці гроші через проблеми з врожаєм. Посадовець почав їй погрожувати. Жінка хотіла офіційно оформити право на користування землею. Ця "послуга" посадовця — 160 тисяч гривень. Гроші вимагав для себе особисто за користування землею у 2022-2023 роках. Затриманому посадовцю повідомили про підозру в отриманні хабарів та вимагання грошей.

Кому належить Укрнафта

Публічне акціонерне товариство "Укpнaфта" (ПАТ "Укрнафта"). Підприємство засноване у 1994 році. Кінцевий бенефіціар наразі відсутній. Акціонери з великими частками — Держава Україна, управління об’єктами державної власності — Міністерство оборони України. Статутний капітал — понад 13,5 мільйонів гривень. Основний вид діяльності — добування сирої нафти.

Додаткові види діяльності компанії Укрнафта:

·       технічні випробування, дослідження та будівництво;

·       інжиніринг, геодезія та геологія;

·       ресторанний сервіс та кейтерінг;

·       роздрібна торгівля пальним, продуктами, напоями та сигаретами;

·       оптова торгівля металами, рудами, паливом, зерном та інші товари;

·       виробництво добрив, нафтопродуктів та азотних сполук;

·       добування природного газу.

Обсяг продажів за останні чотири роки в ПАТ "Укртатнафта" змінився так: 2021 — 24 тисячі гривень; 2022 — понад 13 мільйонів гривень; 2023 — 17 мільярдів гривень; 2024 — понад 4,8 мільярдів гривень. Загальний обсяг продажів за тендерами за участі підприємств ПАТ "Укрнафта" з 2021 по 2024 роки становить майже 22 мільярди гривень.

Загальний обсяг закупівель за тендерами за участі підприємств ПАТ "Укрнафта" за останні чотири роки в якості покупця становить понад 7,2 мільярдів гривень.

Фінансові показники 

·       2021 — понад 103,5 мільйонів гривень;

·       2022 — майже 3,4 мільйонів гривень;

·       2023 — понад 5,3 мільярдів гривень;

·       2024 — 1,7 мільярдів гривень.

Компанія "Укрнафта" з моменту реєстрації підприємства брала участь у понад трьох тисячах тендерах як покупець та продавець (замовник та постачальник).

ТОП-5 замовників — постачальник Укрнафта:

·       Міністерство оборони України — майже 7,3 мільярдів гривень;

·       державна компанія "Укрзалізниця" — 5 мільярдів гривень;

·       ДП "Агенція закупівель у сфері оборони" — майже 4,4 мільярдів гривень;

·       АТ "Укргазвидобування" — майже 4 мільярди гривень;

·       держпідприємство "Ліси України" — мільярд гривень.

Лідери за обсягом суми замовлень у підприємств компанії "Укрнафта" ще такі: АТ "Укртранснафта" — 60 мільйонів гривень; міжнародний аеропорт "Бориспіль" — понад 29 мільйонів гривень та Центральна база забезпечення пально-мастильними матеріалами Національної гвардії України — майже 18,8 мільйонів гривень.

ТОП-5 продавців — замовник Укрнафта:

·       компанія "Секьюрайті" — майже 723 мільйонів гривень;

·       "Інтерпайп Україна" — близько 711 мільйонів гривень;

·       ТОВ "НАРНІ-ТРЕЙД" — понад 365,7 мільйонів гривень;

·       "Навігатор комплект" — 225 мільйонів гривень;

·       ТОВ "Еверласт" — майже 186 мільйонів гривень.

Лідери продаж за виконанням замовлення для підприємств компанії "Укрнафта" ще такі: бурова компанія "Горизонти"" — 185 мільйонів гривень; ТОВ "Літос" — майже 168 мільйонів гривень та "Софтверван Україна" — майже 156 мільйонів гривень.

В компанії "Укрнафта" відреагували на корупційний скандал. Про це йдеться в офіційному коментарі керівника Сергія Корецького. Факти корупції всередині підприємства викрила внутрішня служба безпеки та пішла на співпрацю зі слідством.

"В Укрнафті нульова толерантність до корупції. Тому дякую всім, хто повідомляє про, навіть найменші, факти зловживань та перевищення повноважень на нашу гарячу лінію — опосередковано або анонімно - кожне звернення ретельно перевіряється", — заявив Корецький.

Директор ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький додав, що в компанії це другий випадок ефективних дій спільно з правоохоронцями у боротьбі з корупцією.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві майже до банкрутства довели велике держпідприємство. Майно швидко розпродали за роки повномасштабної війни в Україні. Тепер активи планують передати в оренду. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, схема прихованої оренди приміщень знайдена в одному зі столичних вишів. Мова йде про "Київський інститут автоматики". Керівник вищого навчального закладу отримав підозру у розтраті бюджетних грошей в особливо великих розмірах.

Читайте також, як у Києві затягнули кримінальні справи проти ексвласника Дельта банку Миколи Лагуна.

Читайте также