Діджитал допоміг заробити посадовцям у Києві під час війни в Україні

Що означає Digital, які гроші, бонуси та майно може отримати IT-спеціаліст

IT-спеціаліст найвищого рівня Андрій Братусь задекларував гроші, нерухомість та інше майно. "Коментарі" дізнались про доходи та видатки посадовця за два роки повномасштабної війни в Україні та до її початку.

Андрій Братусь народився у Києві. Має вищу освіту. Навчався у столиці України та в італійському місті Тренто. Посада — технічний лідер та інженер. Місце роботи — інноваційний стартап Spaziodati SRL. Братусь має право на постійне проживання в Італії.

Президент України Володимир Зеленський створив військову адміністрацію у Київській області з початком повномасштабної війни в Україні. Першим відомство очолив Олексій Кулеба — лютий-березень 2022 року. Попередня посада — перший заступник мера Києва Віталія Кличка. Наступна посада поза штатом — голова групи радників голови Київської обласної державної адміністрації, яку очолив Олександр Павлюк.

Кулеба знову очолив військову адміністрацію Київської області у травні 2022 року. Його повноваження припинив президент України Володимир Зеленський 24 січня 2023 року. Відомство очолив Руслан Кравченко. Увесь цей час Андрій Братусь обіймав обрану посаду — головний спеціаліст з цифрової трансформації. Кулеба отримав посаду в команді Зеленського. Нове місце роботи — Офіс президента України, який очолює Андрій Єрмак. Генерал-лейтенант Збройних сил України Олександр Павлюк з 2024 року — член Ставки Верховного головнокомандувача ЗСУ.

Що таке Digital або в чому різниця між CDO та CTO

Сучасне поняття слова Digital розуміють майже усі країни світу. Має міжнародне технічне, наукове значення та давню історію. На латині digitus — це палець, з англійської мови digital це — цифровий або електронний.

Директор з цифрових технологій (Chief digital officer або CDO) та директор з технологій (Chief technology officer або CTO) відповідають на однакові питання — стратегії та нові технології. Різниця — CDO відповідають на внутрішні питання, а CTO — на зовнішні.

Одна посада — Chief digital transformation officer (CDTO) — це відповідь як на внутрішні, так і на зовнішні питання. Такий фахівець в Україні у державних структурах — провідник між керівниками на рівні Києва, Київської області та в інших регіонах.

Цифрові технології контролюють сучасний бізнес. Мета — оптимізація та розвиток бізнесу, модернізація та висока швидкість виконання завдань, захист від хакерів на електронні ресурси та захист інформації.

Повноваження CDTO:

·       нові ідеї та SWOT-аналіз;

·       стратегія та тімбілдінг;

·       стартап та бізнес-план;

·       програмне забезпечення;

·       цифрова трансформація;

·       захист та контроль;

·       реагування на загрози.

·       досягнення мети;

·       зміна стратегії.

Що таке SWOT. Сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, оцінка та аналіз це — універсальна стратегія. Кожна буква, знак та символ — важливе значення. Формула така: S — сильні сторони (Strengths — англійською), W — слабкі сторони (Weaknesses), О — можливості (Opportunities), Т — загрози (Threats).

Стартап IT або кандидат на посаду

Андрій Братусь зареєстрував в Україні щорічну декларацію за 2021 рік наприкінці січня 2024 року. У документі вказано, що він — кандидат на посаду заступника голови державної адміністрації Київської області. Задекларував, що в нього є спільна власність — квартира у Києві. Площа — майже 80 квадратних метрів. Спільні власники — Оксана та Наталія Братусь.

У 2021 році Андрій Братусь отримав квартиру у Києві. Спільна власність з Оксаною Братусь. Площа нерухомості — понад 64 квадратних метрів. Оціночна вартість — 10 тисяч гривень. Нематеріальні активи у 2021 році Братусь не декларував.

Братусь у 2021 році купив землю під Києвом. Земельна ділянка розташована в селі Новосілки. Площа — 883 квадратних метрів. Вартість — майже 30 тисяч гривень. Водночас із землею став власником дачного будинку на 112 квадратних метрів за майже 240 тисяч гривень. Купив легковий автомобіль BMW ("БМВ") 2013 року випуску.

Доходи, витрати та податки за 2021 рік

IT-експерт Андрій Братусь платить за оренду квартири в Італії. Рухоме майно в Україні Братусь у 2021 році задекларував на майже 136 тисяч гривень. Зарплатня — 1,3 мільйона гривень за рік або 108 тисяч за місяць. Основне місце роботи — італійська компанія Spaziodati (назва українською — товариство з обмеженою відповідальністю "Спаціодаті").

Додатковий дохід — цінні папери та корпоративні права — 726,5 тисяч гривень за рік або 60,5 тисяч гривень на місяць. Сумісний дохід — понад два мільйони гривень за 2021 рік або 168 тисяч за місяць.

Гроші Андрій Братусь задекларував в іноземній та українській валюті: готівка — 150 тисяч гривень, 50 тисяч євро та 15 тисяч доларів. Банківські рахунки: Італія — майже 51,5 тисяч, Україна — 393. Валюта обох рахунків — євро. За кордоном Братусь мав відкриті рахунки в українському та італійському банках — акціонерне товариство "Універсал банк" (юридична та фізична особи — підприємці та громадські організації) та Banca Popolare dell Alto Adige Spa.

Cпеціаліст з IT та цифровізація у 2022-2023 роки

IT-фахівець Андрій Братусь задекларував доходи та видатки за два роки повномасштабної війни в Україні, як і за 2021 рік, наприкінці січня 2024 року. Посада не змінилась. Змінились керівники у Києві та Київській області. Декларація за перший рік повномасштабної війни в Україні показала, як змінилися доходи Братуся. Нематеріальні активи у 2022 році він, як і у 2021 році, не декларував. 

У травні 2022 року Андрій Братусь придбав автомобіль Infiniti ("Інфініті") моделі Q50. Задекларована ціна — 570 тисяч гривень. Додатково до BMW. Дохід Братусь отримав у компанії Spaziodati (Італія) та в Україні.

Зарплатня та гонорар IT-фахівця у 2022 році:

·       Spaziodati SRL (Італія) — понад два мільйони гривень за рік або майже 179 тисяч на місяць;

·       CESVI ONLUS (Італія) — майже 351 тисяча гривень за рік або 29 тисяч гривень на місяць;

·       Київська обласна державна адміністрація — 147,5 тисяч гривень.

Сумарний дохід Андрія Братуся у вигляді зарплатні та гонорарів у 2022 році становив понад 2,6 мільйонів гривень або 220 тисяч гривень на місяць. Бонуси та кешбек — 557 гривень.

Готівкові гроші — 140 тисяч гривень, 55 тисяч євро та 15 тисяч доларів. Гроші на банківських рахунках — 66 тисяч євро та майже 38 тисяч гривень.

Видатки: купівля, продаж або міна автомобілів у травні — 570 тисяч гривень та кредит — 550 тисяч гривень у жовтні 2022 року. Інших видатків у 2022 році в декларації Братуся немає.

Доходи IT-фахівця у 2023 році:

·       Київська обласна державна адміністрація — майже 946 тисяч гривень на рік або майже 79 тисяч гривень;

·       інший дохід — 7 мільйонів гривень.

Готівкові гроші та гроші в банках — 200 тисяч гривень, 112 тисяч євро та 15 тисяч доларів. У Андрія Братуся у 2023 році залишився лише один автомобіль BMW. У видатках в декларації вказано, що право власності на цінне рухоме майно тепер належить іншій людині. Подарунки — у травні 2023 року Андрій Братусь зробив подарунок родичу в Італії на 196 тисяч гривень. Інших видатків у 2023 році в декларації посадовця немає.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вказав у декларації перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Руслана Кравченка Микола Бойко. Посадовець отримав свою посаду у листопаді 2023 року. Попереднє місце роботи — керівник комунального підприємства "Київблагоустрій".

Нагадаємо яке майно та гроші показали в декларації Леся Карнаух — заступниця Руслана Кравченка та ще одна заступниця голови військової адміністрації Київської області Жанна Осипенко.

Читайте також, які доходи та видатки оприлюднив за два роки повномасштабної війни в Україні Михайло Ємець — співробітник Служби безпеки України та екс-заступник Руслана Кравченка.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ufo

6 березня 2024, 19:08

Какая-то бредятина

так

4 березня 2024, 15:17

Слава!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися