У Києві спалахнув новий скандал через забудову історичного ареалу (ФОТО)

До столичної влади звернулись з петицією та розпочали боротьбу із забудовником

У Києві обурені спробою чергової забудови історичного ареалу столиці, борються із забудовником та звернулися до столичної влади. Як передають "Коментарі", документ зареєстровано на сайті Київської міської ради.

Автор петиції №12902 Роман Любий закликав усіх небайдужих проголосувати за збереження схилу Старокиївської гори від забудови. Мова йде про спробу знищення зелених схилів в історичному центрі Києва.

"Зелені схили Старокиївської гори вниз від Десятинної церкви до урочища Гончарі-Кожумʼяки беззаперечно одна з прикрас центру міста і має залишатись винятково рекреаційною зоною", — йдеться в петиції.

Проект "Академія гончарного мистецтва" не викликав довіри ані у киян, ані у політиків, ані в експертів. На думку автора звернення до столичної влади, нова забудова втручається в ландшафт, псує вигляд Києва в той час, як численні будови в житловому мікрорайоні Воздвиженка поряд зі схилом залишаються порожніми.

"Ось вам приклад, як у Києві забудовують зелені зони! Ще й нахабно — прямо в центрі міста — на схилі Старокиївської гори вниз до урочища Гоначарі-Кожум'яки за адресою Гончарна, 19. Будувати будуть "академію гончарного мистецтва", — прокоментувала депутатка Київської міської ради від фракції "Слуга народу" Євгения Кулеба.

За її словами, бити на сполох кияни почали ще раніше. Мова йде про проект "ларька на схилі". Тоді в документацію додали, що там будуть "програми реабілітації для військових та людей з інвалідністю".

На думку Євгенії Кулеби, це маніпуляція з таких причин:

·       не впевнена, що захисники б хотіли, щоб хтось знищував зелену зону;

·       ця територія досить проблемна з точки зору доступності.

Петицію проти забудови Старокиївської гори прокоментував експерт з Українського центру охорони здоров'я Павло Ковтонюк. Фахівець обурений, що киян забудовники вважають "за дурачків". Будівельний об’єкт тимчасово назвали "Академія гончарного мистецтва".

"Що у вас там, війна? А ми поки забудовуємо головну історичну зону Києва… Так співпало, що "академії" цієї не існувало до початку забудови. Об’єкт — це буде її "адміністративний центр" з терасою. Правда, він більше схожий на ресторан. Для тих, кому неясна візія забудовника, зробили візуалізацію", — зазначив Ковтонюк.

На локації забудовник вирив чотири ями та встановив борд з проектом. На білборді показано майбутнє Старокиївської гори, "яка бачила варягів, монголів, литовських лицарів", а тепер — "київського забудовника".

"Локація як для "гончарства", так і для "реабілітації" обрана ідеальна — видертися на верх вулиці Гончарної у дощ або сніг може не кожна людина з досвідом підкорення гірських вершин. Верх вулиці Гончарної — це найменш інклюзивне місце на Воздвиженці — найменш інклюзивному кварталі Києва", — наголосив Ковтонюк.

Петиція №12902 за збереження схилу Старокиївської гори від забудови стрімко збирає голоси на підтримку. Забудовник Старокиївської гори — ТОВ "Фундація “Якісне житло”. Це підприємство також намагалося забудувати сквер на Воздвиженці багатоповерхівкою. До цього — забудовнику не дали забудувати схил Вознесенського узвозу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві майже знищили легендарне озеро, ще одну водойму — сильно забруднили нафтопродуктами. Про ситуацію з водоймами у столиці — читайте в матеріалі.

Нагадаємо, що багато скандалів у Києві пов’язані з відмиванням грошей. Які схеми можуть використовувати столичні комунальники — подробиці за посиланням.

Читайте також, що масштабні рубки лісу та розорювання радіаційних земель виявили у Чорнобилі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися