Масштабні рубки лісу та розорювання радіаційних земель виявили у Чорнобилі

Що відомо про перші результати перевірок та про що попередили посадовців

У Чорнобильській зоні зафіксували незаконні рубки та розорювання земель заповідної зони. Як повідомляють "Коментарі", результати перших перевірок оприлюднило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Позапланову перевірку провели учасники Міжвідомчої робочої групи при Державному агентстві з управління зоною відчуження. Під час оцінки нанесених збитків у зоні Чорнобильської АЕС виявили понад пів тисячі нелегально зрізаних дерев. Розмір шкоди розрахували експерти Державної екологічної інспекції України. Протоколи направили правоохоронцям.

Ситуацію з Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником прокоментувала народна депутатка України Ольга Василевська-Смаглюк:

"Протягом двох років повномасштабного вторгнення громади освоїли мільярди на відбудову і в грошовій, і в натуральній величинах… Думаю, багатьом головам громад потрібно приготуватись — якщо ви думали, що ваші зловживання минули непоміченими, ви помиляєтесь. Красти, а тим паче під час війни, державні гроші та ресурси партнерів — не тільки злочинно, а й згубно для вас".

Політик додала, щодо ситуації у Чорнобилі порушено десятки кримінальних проваджень багатьма органами досудового розслідування.

Перевірка показала і недодержання режиму територій та природно-заповідних об’єктів. Зафіксовані факти розорювання земель для ведення сільського господарства. У Чорнобильській зоні запланували комплексну перевірку. Це стосується вилову риби та полювання, розорювання земель та рубок дерев, та інших порушень у сфері захисту довкілля.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Чорнобилі анонсували створення вітрового парку. Як це вплине на екологію у Київській області — читайте у матеріалі.

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у Чорнобильській зоні окупанти під виглядом навчань з території Білорусі тренувалися перекидати понтонні переправи через Прип’ять та концентрували живу силу. На кордоні з Білоруссю проводили "навчання".

Дивіться також відео, як виглядають окопи окупантів у Чорнобилі з висоти.

Джерело: https://mepr.gov.ua/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися