Велика кільцева дорога навколо Києва: як будуватимуть

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо будівництва Київської об’їзної дороги

Закон, підписаний президентом України Володимиром Зеленським, дозволяє обрати підрядника на будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва без процедури закупівель через Prozorro. Документ, який викликав шквал критики з боку антикорупційних органів, опубліковано на офіційному сайті Верховної Ради України, інформують "Коментарі".

У Верховній Раді 3 червня 2021 року ухвалили законопроєкт №5309, який містить корупційні складові та має бути скасований, вважали у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК). Під час розгляду документу до нього ухвалили поправку про виключення будівництва Великої кільцевої дороги у Києві з-під дії закону "Про публічні закупівлі". Це дозволяє обрати підрядника на це будівництво без тендеру на Prozorro. Вартість будівельних робіт за цим проєктом оцінюють щонайменше у 85 млрд грн.

У НАЗК наголошували, що запровадження онлайн-системи державних закупівель Prozorro за останні п’ять років дозволило Україні вивести "з тіні" понад 6 млрд дол. У державному підприємстві "Прозорро" (Prozorro) зазначали, що спроможні адаптувати онлайн-систему для проведення тендерів із будівельних робіт для Київської об’їзної дороги. Окрім того, у Prozorro спростували пояснення "Укравтодору" щодо неможливості проведення публічних тендерів.

Окрім будівництва Великої кільцевої дороги навколо Києва, закон №5309, який підписав президент, дозволить закупівлю без тендерів робіт та послуг на 5,4 млрд грн для проведення заходів щодо відзначення 30-ї річниці Дня Незалежності України. Цим документом також буде дозволено обирати підрядника для модернізації аеропортів у Дніпрі, Вінниці, Херсоні, Одесі, Рівному та Закарпатті не через тендери, а за переговорною процедурою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві після часткового обмеження руху транспорту через ремонт траси "Київ — Харків — Довжанський", яка веде до аеропорту "Бориспіль", люди шукають альтернативні шляхи, щоб не спізнитись на літак. Багато подорожуючих відчувають додатковий стрес перед тим, як відправитись на довгоочікуваний відпочинок закордон.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися