У Києві острів Жуків захистили від незаконної забудови

Прокуратура судилася за землі заповідної зони

У Києві незаконно передали у приватну власність землю природно-заповідного фонду острова Жуків. Про судовий процес із повернення території розповіли в Офісі генерального прокурора України, передають "Коментарі".

Землі ландшафтного заказника "Жуків Острів" мають особливе природоохоронне та історико-культурне значення. Це найбільша заповідна зона у Києві. На території острова Жуків заборонено будівництво та будь-яка діяльність, яка негативно впливає на природній стан. У заповіднику зберегли ареал проживання багатьох представників флори та фауни, занесених до Червоної книги України. Попри це чотири земельних ділянки заповідного фонду вартістю понад 9,5 мільйонів гривень опинились у приватній власності.

В Офісі генерального прокурора України повідомили, землі ландшафтного заказника на острові Жуків передали у власність приватній особі безоплатно для подальшої забудови. Повернути заповідні території прокуратура намагалась через суд. Голосіївський районний суд Києва в задоволенні позову прокурора відмовив. Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу генпрокурора оскаржила це рішення у Київському апеляційному суді. Апеляційна інстанція скасувала рішення Голосіївського суду та ухвалила нове про повернення земельних ділянок на острові Жуків територіальній громаді Києва

Нагадаємо, у Києві повернули у власність територіальної громади земельну ділянку на Троєщині вартістю 238 мільйонів гривень. У 2005 році Київська міськрада уклала договір оренди земельної ділянки на Троєщині з приватним підприємством. Орендар зобов’язався побудувати на цій території оздоровчу та аквазони, а також дитячий майданчик. Проте замість забудови земельну ділянку використовували для розміщення платної автостоянки

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що гуртожиток, розташований на узбережжі Азовського моря, повернули у власність Київської обласної ради. В грудні 2020 року цей гуртожиток намагалися приватизувати з грубим порушенням вимог законодавства. Заклад площею понад 650 квадратних метрів та вартістю 3,5 мільйона гривень розташований у курортному селищі Кирилівка в Якимівському районі Запорізької області.

Читайте також, що мерія Києва буде судитися з РНБО через забудову скверу біля метро "Сирець".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися