Відомо, яке підприємство найбільш забруднює Дніпро у Києві

Екологи розповіли про найбільшу проблему з водою

У Києві за результатами моніторингу виявили підприємство, яке є найбільшим забруднювачем Дніпра у столиці. Про це під час підсумкової пресконференції розповів заступник начальника Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Столичного округу Андрій Вагін, передають "Коментарі".

"Топ номер один забруднювач водних ресурсів у Києві, відповідно до рейтингу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, це "Київводоканал". Дане підприємство за рік скидає у Дніпро орієнтовно 300 мільйонів кубічних метрів зворотних вод, які містять концентрації забруднюючих речовин", — заявив Вагін.

За його словами, за останні три роки працівників Державної екологічної інспекції Столичного округу не допускали до перевірки на підприємство "Київводоканал" сім разів. "У 2021 році тенденція змінилася на краще. Нас допускали до перевірки. Зокрема, було проведено дві перевірки. Одна — на початку жовтня за скаргами фізичних осіб. І одна — на початку листопада за дорученням прем’єр-міністра України", — повідомив заступник начальника ДЕІ Столичного округу.

Під час перевірок "Київводоканалу" встановили порушення законодавства. Сума збитків розрахована на понад 25,5 мільйонів гривень. З цієї суми понад 24 мільйони гривень — за видобування води з артезіанських свердловин протягом сімох місяців у 2019 та 2020 роках без належно оформленого дозволу. "Також сума збитків, на яку забруднює водоканал екологію була розрахована в розмірі 1,3 мільйони гривень за період у 42 дні, які ми відфіксували восени цього року. Це орієнтовно — 31 тисяча гривень на день забруднюється річка Дніпро", — розповів експерт.

Для порівняння — збитки від забруднення водних ресурсів найпотужнішою теплоелектроцентраллю Київської області Трипільською ТЕЦ оцінили лише у 300 гривень на добу. Київський водоканал скидає води у п’яти локаціях річки Дніпро, з яких три точки — після Деснянської та Дніпровської водопровідних станцій та дві точки — після Бортницької станції аерації.

Окрім того, у Києві глобальною проблемою є забруднення Дніпра й інших водойм залишками нафтопродуктів. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися