Екологи назвали глобальну проблему забруднення водойм у Києві

Подробиці про шкоду екології столиці

У Києві глобальною проблемою є забруднення Дніпра й інших водойм залишками нафтопродуктів. Про це під час підсумкової пресконференції розповів начальник Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Столичного округу Павло Іванов, передають "Коментарі".

За його словами, залишки нафтопродуктів потрапляють до Дніпра та інших водойм у столиці через незаконні врізки у каналізаційні стоки. Зараз у Києві налічується понад 4 тисячі кілометрів інженерних мереж дощових каналізацій, з яких лише близько 600 кілометрів знаходяться на балансі комунального підприємства "Київавтодор", а решта — поза балансом. Така ситуація не дозволяє інспекторам реагувати на велику кількість порушень з боку підприємств, які забруднюють екологію.

"Ми будемо апелювати до КМДА наступного року, щоб дощові каналізації були передані на баланс або якомусь комунальному підприємству, або суб’єкту господарювання, який цим займеться. Це потрібно, для того, щоб щонайменше наступного року ми в разі надходження скарг реагували. А їх досить багато стосовно безконтрольних мийок автомобілів, самомийок, які безконтрольно врізані в дощові каналізації, й вся ця рідина разом з миючими засобами з фосфатами, з залишками нафтопродуктів потрапляють безпосередньо до Дніпра", — розповів начальник Державної екологічної інспекції Столичного округу.

Через забруднення Дніпра у Києві щороку спостерігають цвітіння води та мор риби у головній водній артерії України та інших водоймах, продовжив Павло Іванов. "Все це є не результатом змін клімату. Це безпосередньо вплив діяльності підприємств-забруднювачів, вплив життєдіяльності людей провокує зріст синьо-зелених водоростей, які досить багато споживають кисню. Біоресурсам у річках не вистачає кисню. Тому щороку й на Дніпрі, й на Тетереві, й на Десенці, на багатьох річках мор риби", — пояснив експерт.

У Київській області цього року перевірили 38 підприємств-забруднювачів водних ресурсів, з них 24 — водоканали. Суму збиток у сфері водних ресурсів оцінили у понад 40 мільйонів гривень. Лише "Київводоканал" має сплатити понад мільйон гривень штрафів за перевищення норм допустимого скиду забруднюючих речовин у Дніпро.

Нагадаємо, у Києві бактерії у водопровідній воді нижче норми, проте існує інша проблема. Лабораторна експертиза показала, що водопровідна вода у Києві містить достатньо корисних речовин. Показники кальцію, магнію та мінералізації у межах норми, а загальне мікробне число — 6, при нормі не більше 50. Проте експерти критично поставилися до результатів дослідження.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. Окрім того, у Києві та області планують покращити якість питної води.

Дивіться також, як виглядає отруйний відстійник Дарницької ТЕЦ з висоти.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися