У Києві та області планують покращити якість питної води

Відповідні плани влади та фінансування закладені у законопроєкті №5723

Центральна влада обговорює з депутатами реалізацію соціальної програми "Питна вода України" на 2022-2026 роки, якою передбачено реалізацію 1747 інфраструктурних проєктів, зокрема у Києві та Київській області. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на пресслужбу Міністерства розвитку громад та територій України.

За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, ухвалення законопроєкту №5723 дозволить покращити ситуацію з якістю питної води та провести реконструкцію систем водопостачання та водовідведення у регіонах. Він наголосив, що у багатьох громадах системи централізованого водовідведення десятки років не ремонтувалися, окрім того не краща ситуація з очисними спорудами, які забруднюють водоймища.

У програмі "Питна вода України", прописаній у законопроєкті №5723, передбачено фінансування реконструкції систем централізованого водопостачання та водовідведення. Документ зареєстрували у Верховній Раді у липні цього року. Ним передбачено фінансування інфраструктурних проєктів у розмірі понад 28,5 мільярдів гривень, з них майже 17 мільярдів гривень — з державного бюджету, решта — з інших джерел.

В рамках реалізації цієї програми Київ та Київська область можуть отримати фінансову підтримку у розмірі понад 2,8 мільярди гривень. Ці кошти столиця та регіон мають витратити на будівництво 17 станцій доочистки питної води, 16 водопровідних та очисних споруд, 27 водозабірних споруд та 36 водопровідних мереж.

Нагадаємо, у Києві мешканці житлових масивів Дарницького району задихаються через Бортницьку станцію аерації, куди надходять каналізаційні стоки від п’яти мільйонів жителів столиці та міст-супутників. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. Це може призвести до екологічної катастрофи, заявили експерти. За даними аудиту, показники якості води в Дніпрі значно погіршуються. Останні дослідження виявили значні перевищення вмісту сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних засобів і речовин, які використовується у парфумерії: синтетичного мускусу і важких металів (цинку й міді), а також ртуті.

Читайте також, що в Ірпені відкрили нову станцію очищення води та стверджують, що вона найбільша в Київській області. Станція очищення та знезалізнення води забезпечуватиме питною водою 75% населення міста Ірпінь. Вона здатна очищати до 20 тисяч кубометрів води на добу. На відкритому об’єкті є десять фільтрів, які очищають воду від аміаку, амонію, марганцю та заліза.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися