Київ без "ароматів": як і коли модернізують Бортницьку станцію (ВІДЕО)

Підготовчі роботи майже завершені, а кияни і жителі міст-супутників Києва мають надію на поліпшення якості повітря

У Києві мешканці житлових масивів Дарницького району: Осокорків, Позняків, Харківського задихаються через Бортницьку станцію аерації (БСА), куди надходять каналізаційні стоки від 5 млн жителів столиці і міст-супутників. Що може змінитися найближчим часом, розповіли журналісти ТК "Київ", передають "Коментарі".

Історія навколо реконструкції станції почалася в 2015 році, а в 2021 - повинна початися модернізація БСА. Саме через Бортницьку станцію Дарницький район Києва вважають "найароматнішим" у столиці. Специфічні запахи тут відчутні майже всюди - від Осокорків до Рембази.

"Відразу, як ми приїхали сюди, то це було - всюди туалет", - говорить киянка Анна.

"Ми тільки думаємо: це Бортницька, чи той це завод. Розумієте - там такі запахи, коли зірвався будинок, парадне зірвалося - люди були дезорієнтовані, чим воно там смерділо - або газом, або може то з Бортницької станції, тому що там ці запахи були весь час", - розповіла мешканка Дарницького району Тетяна.

На Бортницьку станцію аерації надходять каналізаційні стоки від жителів Києва, Ірпеня, Бучі та інших міст-супутників столиці на очистку.

Про реконструкцію життєво необхідного підприємства заговорили ще на початку 2000-х років, однак реальні роботи, хоча і підготовчі, почалися шість років тому. Проєкт реалізують спільно з японським урядовим агентством, зазначив заступник директора Дирекції з реконструкції Бортницької станції аерації Роман Петленко.

"Це підготовчі роботи - зобов'язання української сторони перед урядом Японії. Цей комплекс робіт включав у себе підготовку будівельного майданчика загальною площею близько 35 гектар, демонтаж бетонних конструкцій старих мулових полів, які з 1986 року не експлуатуються", - повідомив Петленко.

Наразі підготовчі роботи знаходяться на завершальному етапі перед початком повномасштабної модернізації Бортницької станції аерації. За умовами конкурсу, модернізувати станцію повинна тільки японська компанія, повідомив заступник директора Дирекції з реконструкції Бортницької станції аерації Роман Петленко.

"Буде забезпечена відповідна система дезодорації повітря, яка вирішить питання неприємного запаху для мешканців Дарницького району міста Києва", - зазначив чиновник.

Перший етап реконструкції колекторів Бортницької станції аерації планується завершити в серпні наступного року, а в кінці 2021 року у "Київводоканалі" розраховують, що японська компанія почне модернізацію БСА.


Нагадаємо, 22 червня Київ зачепила пилова буря "Астраханський суховій" , а додатковим фактором погіршення метеорологічної ситуації стало посилення вітру в Києві до 20 м/с. Явище смогу, яке спостерігали кияни, спровокувало різке підвищення температури повітря в столиці. 27 червня синоптики прогнозували грози та шквальний вітер у Києві.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україні через 30-40 років буде загрожувати опустелювання величезних територій. За даними вчених, через глобальні зміни клімату Україна переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Антон

28 червня 2021, 09:28

Куда "сорвался" дом? Вычитывайте текст.

Антон

28 червня 2021, 09:25

Кто писал статью? Вы карту Киева видели? Где Бортничи где Ирпень?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися