Києву загрожує екологічна катастрофа: що знайшли в річці Дніпро

Про загрозу здоров'ю киян і екологічної катастрофи розповіли в Рахунковій палаті України

У поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких - ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. Це може призвести до екологічної катастрофи, заявили в Рахунковій палаті України, інформують "Коментарі".

За даними аудиту виконання державної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, показники якості води в Дніпрі значно погіршуються.

Останні дослідження виявили значні перевищення вмісту сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних засобів і речовин, які використовується в парфумерії: синтетичного мускусу і важких металів (цинку й міді), а також ртуті, повідомляють у Рахунковій палаті.

Цвітіння Дніпра - одна з основних причин масового мору риби, додають у відомстві. Ситуація також ускладнюється обмілінням річки, бо не проводяться днопоглиблювальні роботи. Екологічний стан басейну Дніпра фактично катастрофічний, підкреслили в Рахунковій палаті України.

На екологічне оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води протягом чотирьох років направили тільки 4,2 млн грн. За ці гроші провели моніторинг стану навколишнього природного середовища в басейні річки і забезпечили розвиток інформаційних систем екологічного менеджменту. Однак використання басейну Дніпра розрахунково у 2017-2020 роках принесло більше 100 млрд грн до держбюджету України, інформують у Рахунковій палаті.

У відомстві також повідомили, що щорічний обсяг водозабору із Дніпра становить 7,4 млрд куб. м, або 78,7% забору води з поверхневих водних об'єктів України.

Витрати на повне очищення Дніпра можуть бути більш ніж у 2 тис. разів більші передбачених витрат із бюджету на виконання заходів екологічної програми з цього напряму, зазначають у Рахунковій палаті.

Всього протягом 2013-2020 років на екологічне оздоровлення Дніпра та поліпшення якості питної води за рахунок усіх джерел фінансування побудували і реконструювали каналізаційні мережі водовідведення протяжністю 16,2% планових обсягів, додали у відомстві.

Крім того, за ці роки побудували протиерозійні гідротехнічні споруди та здійснили агротехнічні протиерозійні заходи на площі лише 0,1% від планових обсягів, а створені системи більш чистого виробництва є тільки на трьох зі 162 підприємств.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що у воді в Київському водосховищі перевищені показники споживання кисню, що спровокувало масову загибель риби у водоймі.

Масова загибель риби зафіксована в Київському морі біля села Нові Петрівці. Там екологи відібрали проби води, щоб встановити причину мору риби і визначити вміст забруднюючих речовин. Перевіряли якість води з річки Дніпро по 12 показниках. Результати перевірки виявили перевищення показника хімічного споживання кисню.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


тома

29 червня 2021, 16:07

а как там киевкий институт по очистке воды, наверное сдох или зажрался на халяве, пане и панове вы что нибуть еще помните или уже приехали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися