Наскільки у Києві якісна вода з-під крану: дослідження

На результати незалежних експертиз відреагували у столичному водоканалі

У Києві бактерії у водопровідній воді нижче норми, проте існує інша проблема. Про це йдеться у дослідженні, проведеному на замовлення "Bihus.info", передають "Коментарі".

Лабораторна експертиза показала, що водопровідна вода у Києві містить достатньо корисних речовин. Показники кальцію, магнію та мінералізації у межах норми, а загальне мікробне число — 6, при нормі не більше 50. Проте експерти критично поставилися до результатів дослідження.

"Що стосується води з водопроводу — вода відібрана в центрі міста, скоріш за все, з гарним водопостачанням. Вода фізіологічно повноцінна — така, як має бути. Водоканал готує фізіологічно повноцінну воду, проте на сьогоднішній день не можна говорити, що вода, яка тече з наших кранів, абсолютно нешкідлива, або навіть корисна", — коментує дослідження експерт з якості води Наталія Кравець.

За її словами, на якість води з-під крана впливають багато чинників. "Ми бачимо, що зараз діється з Дніпром. Дніпро цвіте. Зацвітає він синьо-зеленими водоростями — ціанобактеріями, які виділяють ціанотоксини. Ціанобактерії є небезпечними", — пояснила Кравець.

Експерт з якості води зазначила, що ані в Україні, ані в світі зараз не існує стандартизованих аналітичних методик, за якими можна було б визначати рівень ціанобактерій у воді.

У комунальному підприємстві "Київводоканал" подякували журналістам за дослідження якості води та пообіцяли звернутися до науковців щодо вивчення питання впливу на здоров’я людей ціанотоксинів у воді.

одопровідна вода у Києві безпечна та якісна. Але при цьому фахівці лабораторії звернули увагу, що під час цвітіння водойм до води можуть потрапляти ціанобактерії, що виділяють ціанотоксини… Ми не залишимо це питання без розгляду і найближчим часом звернемось до профільних наукових установ, які б могли надати нам вичерпну інформацію щодо визначення та впливу на здоров’я людини цього показника", — йдеться в заяві столичного водоканалу. 

Нагадаємо, у Києві мешканці житлових масивів Дарницького району задихаються через Бортницьку станцію аерації, куди надходять каналізаційні стоки від п’яти мільйонів жителів столиці та міст-супутників. Тим часом наприкінці літа в Ірпені відкрили нову станцію очищення води та стверджують, що вона найбільша в Київській області.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. 

Читайте також, що у Києві та області планують покращити якість питної води.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися