У Києві судитимуть скандального екссуддю Чауса: подробиці

Справу розглядатимуть у Вищому антикорупційному суді

У Києві сьогодні, 4 серпня, розпочнеться засідання Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо обрання запобіжного заходу екссудді Дніпровського райсуду столиці Миколи Чауса. Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України (НАБУ), передають "Коментарі".

Колишнього суддю Миколу Чауса, якого підозрюють у хабарі, детективи НАБУ затримали у лікарні "Феофанія". Йому вручили клопотання про застосування запобіжного заходу. Рішення щодо цього має ухвалити ВАКС. Засідання суду призначено на 14:00. У НАБУ інформували, що до суду Чаус перебуватиме в ізоляторі тимчасового тримання.

Адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що закінчили слідчі дії з його підзахисним закінчили у вівторок, 3 серпня, майже опівночі. Він зазначив, що Миколу Чауса НАБУ передали співробітники Служби безпеки України (СБУ), проте Чаус продовжує перебувати під захистом СБУ. Захисник Чауса також спростував інформацію про те, нібито екссуддя таємно зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським.

"У справі з Чаусом, на мій погляд, замішані всі силові відомства України та низка іноземних правоохоронних відомств. Що стосується зустрічі з Зеленським, посміялися разом. Хоча робити це йому ще важко", — заявив Кравець після зустрічі з Чаусом.

Раніше у Службі безпеки України заявили, що не "викрадали" колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса у відповідь на звинувачення НАБУ. В СБУ наголосили, що саме їхня структура з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон. У відомстві зазначили, що співробітники СБУ виконували свої посадові обов’язки. В СБУ також заявляли, що Микола Чаус після тривалого позбавлення волі отримує медичну допомогу, про що поінформовано його дружину та родичів. 

Скандального екссуддю Миколу Чауса, якого викрали в Молдові, знайшли в українському селі Мазурівка у Вінницькій області. Після цього за ним направилися детективи НАБУ, які стверджували, що Чауса перехопили співробітники Служби безпеки України. Відео, яке оприлюднило НАБУ, як намагалися наздогнати автомобіль СБУ з Чаусом, вже стало вірусним у мережі інтернет. У НАБУ заявили, що бюро ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса. На вимоги детективів НАБУ зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники СБУ не реагували. Чауса "незаконно доставили" до будівлі в СБУ у Києві на вулицю Володимирську, 33, наголошували в НАБУ.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися