У Києві викрили мільйонну схему із закупівлі вакцини проти ящуру

Що відомо про масштабну фальсифікацію

У Києві одна з посадовиць організувала мільйонну схему із закупівлі вакцини проти ящуру за завищеною вартістю. Про це розповіли в Офісі генерального прокурора України, передають "Коментарі".

За даними відомства, колишня очільниця тендерного комітету Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) підозрюють у службовій недбалості. Слідство встановило, що два роки тому посадовці Держпродспоживслужби змовилися з постачальниками вакцин. Разом вони розробили та реалізували схему із закупівлі вакцини проти ящуру. За замовлення сплатили кошти з державного бюджету за завищеною вартістю.

В Офісі генерального прокурора зазначили, що придбана вакцина не була зареєстрована в Україні. Медичний препарат не міг бути використаний для щеплень та не використовувався. Закуплена партія вакцин підлягає утилізації. Експерти оцінили збитки державного бюджету у близько 30 мільйонів гривень.

Ексочільниці тендерного комітету Держпродспоживслужби оголосили підозру за ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України. Зараз вирішують питання про обрання підозрюваній запобіжного заходу. Окрім того, правоохоронці провели обшуки за адресами проживання причетних до схеми осіб та у службових приміщеннях Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, у Києві діяли три об’єднані у мережу центри із виготовлення підроблених сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу та довідок про результати ПЛР-тестів. Організатором мережі виявився іноземець. Громадянин однієї з європейських країн залучив до схеми з підробки документів власників українських турагенцій, лікарів та громадян України, які виготовляли підроблені міжнародні та українські COVID-сертифікати.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили схему з підробки сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу та результатів ПЛР-тестування з мільйонними оборудками. Підробку медичних документів організували троє мешканців Київської області. Вони орендували дві квартири у Києві, де облаштували "типографію". Щодня виготовляли до 20 підробок, на яких щомісяця заробляли три мільйони гривень. Такий "бізнес" проіснував майже рік.

Читайте також, що у Броварах через обов’язкову вакцинацію звільняються вчителі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися