У Києві викрили мережу центрів з підробки COVID-сертифікатів

Учасники схеми встигли "заробити" мільйони гривень

У Києві діяли три об’єднані у мережу центри із виготовлення підроблених сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу та довідок про результати ПЛР-тестів. Про це розповіли у Службі безпеки України, передають "Коментарі".

За даними відомства, організатором мережі виявився іноземець. Громадянин однієї з європейських країн залучив до схеми з підробки документів власників українських турагенцій, лікарів та громадян України, які виготовляли підроблені документи. Туристичні агенції поповнювали базу "клієнтів", а лікарі — вносили сфальсифіковану інформацію про вакцинацію до медичних баз даних. Підробляли міжнародні та українські COVID-сертифікати.

Правоохоронці встановили, що "послугами" мережі користувались майже з усіх областей України, іноземці та мешканці окупованих територій Донбасу та Криму. База даних "клієнтів" налічує шість тисяч осіб. За підроблений негативний ПЛР-тест платили 700-800 гривень, за міжнародний сертифікат про вакцинацію — 3000 гривень, а за внесення відомостей про вакцинацію до баз даних — 10 тисяч гривень. На таких "послугах" організатори схеми за пів року встигли "заробити" майже 10 мільйонів гривень. В СБУ повідомили, що сфальсифіковані відомості про вакцинацію від коронавірусу будуть видалені з баз даних.

Організатор мережі з підробки документів затриманий. Йому вже оголосили підозру, а його спільникам — готують. Окрім того, під час обшуків вилучили дублікати печаток лікарень та бланки, фейкові документи та інші речові докази. Слідчі дії тривають, додали в СБУ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили схему з підробки сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу та результатів ПЛР-тестування з мільйонними оборудками. Підробку медичних документів організували троє мешканців Київської області. Вони орендували дві квартири у Києві, де облаштували "типографію". Щодня виготовляли до 20 підробок, на яких щомісяця заробляли три мільйони гривень. Такий "бізнес" проіснував майже рік.

Нагадаємо, що у Києві поліція перевіряє у пасажирів громадського транспорту наявність COVID-сертифікату або негативного ПЛР-тесту, який був зроблений не пізніше, ніж за 72 години. Порушникам карантину загрожують штрафи від 17 до 34 тисяч гривень.

Читайте також, що у Броварах через обов’язкову вакцинацію звільняються вчителі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися