У Києві та Вінницькій області затримали організаторів потужної ботоферми (ФОТО)

Щодня боти поширювали кремлівську пропаганду у різних соцмережах

У Києві та Вінницькій області затримали п’ятьох організаторів потужної ботоферми, які проводили інформаційні диверсії проти України на користь російських спецслужб. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Службу безпеки України.

За даними кіберфахівців, ботоферма щодня створювала понад пів тисячі акаунтів для поширення російської пропаганди та проведення інформаційних диверсій. Для цього використовували спеціалізоване обладнання. Через фейкові акаунти масово розповсюджували дезінформацію про ситуацію на фронті, а також виправдовували російську збройну агресію проти України. "Вкиди" подавали від імені "пересічних" громадян, які нібито проживають в Україні, зокрема на тимчасово окупованих територіях.

Слідство встановило, що ботоферму організували четверо мешканців Вінницької області, а її технологічне забезпечення здійснював мешканець Києва. Основними клієнтами організаторів були представники російських спецслужб. Вони використовували "ботів" для нав’язування московської брехні про війну в Україні. За кожного "бота" ділкам платили електронними переказами через російські платіжні системи. Слідство триває.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві затримали шахрая, який видавав себе за співробітника СБУ. Чоловік обіцяв одному з підприємств "уникнення" санкцій Ради національної безпеки і оборони України. За свої "послуги" планував отримати пів мільйона доларів. Шахрай також обіцяв підприємцю закриття кримінального провадження щодо представників цієї компанії, до керівного складу якої раніше входив росіянин.

Нагадаємо, у Києві викрили схему незаконного перетину державного кордону України шляхом внесення відомств до системи "Шлях" та затримали групу людей. Схему переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку організував керівник громадської організації. Подробиці — в нашому матеріалі.

Окрім того, за схожою схемою з використанням посадовцями системи "Шлях" правоохоронці затримали керівника Броварської районної військової адміністрації Павла Проскочило та його радника під час нібито отримання хабаря у 350 тисяч гривень. Після цього посадовець взяв участь у сесії районної ради, під час якої спростував підозри прокуратури та заявив, що продовжує виконувати свої обов’язки на посаді, однак був відсторонений. 

Читайте також, як контррозвідники знешкодили диверсантів, що шпигували за Києвом.

Джерело: https://t.me/SBUkr/5716


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися