У Зеленського розповіли, чому на Київщині проблеми з виплатами грошової допомоги

Мова йде про деокуповані громади кількох районів — люди геть обурені

На півночі Київської області у громадах, звільнених від російських окупантів, є суттєві проблеми з отриманням грошової допомоги. Причини та шляхи вирішення проблем розповіла депутатка від партії влади Ольга Василевська-Смаглюк, передають "Коментарі".

За словами представниці фракції "Слуга народу" у парламенті, левова частка звернень мешканців громад на півночі Київщини, які постраждали від окупації, стосується обіцяних Кабінетом міністрів України виплат у дві тисячі гривень на дорослого та три тисячі гривень на дитину або людину з інвалідністю, які не є переселенцями.

"Ці постанови, ініційовані Кабміном (220 та 457) гарантують такі виплати всім мешканцям деокупованих територій. Але Київщина не була включена в перелік деокупованих, згідно цих постанов", — зазначила Василевська-Смаглюк.

Депутатка відзвітувала про результати наради з вирішення цих проблем з представниками міністерств економіки, соціальної політики, з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за участі заступника голови Київської обласної держадміністрації та голів постраждалих від російської окупації громад.

"Подібні непрацюючі постанови, які випускає уряд, вводить громадян в розпач. Перша постанова, це виплата 6500 [гривень] бізнесу, за якою наші підприємці просто не змогли зареєструватись, бо прийом заявок закінчувався 31 березня, коли наші громади ще були в окупації та без зв’язку. Друга, це вищезгадана мною ініціатива про виплату 2000/3000 грн, яка просто не діє", — заявила народна депутатка.

У Міністерстві соціальної політики України поінформували, що ці кошти мають виплачувати з рахунку Національного банку, куди надходить фінансова допомога від іноземних донорів. Станом на 13 вересня на рахунках НБУ було близько 100 мільйонів гривень. Василевська-Смаглюк наголосила, що цих коштів вистачить лише на дві громади, тоді як деокупованих територій на півночі Київщини значно більше. Депутатка назвала й необхідні суми для деяких громад: для Іванківської — 61 мільйон гривень, для Димерської — 43 мільйона гривень, для Бородянської — 18 мільйонів гривень.

"Тоді я запропонувала просто анулювати постанови, які дають нашим громадянам зайву надію, але не діють. В Мінреінтеграціі зі мною погодились, що громадяни, які поїхали і зареєструвались як ВПО отримують допомогу держави, а ті, хто залишився під час окупації та прийняв на себе удар, не отримують, є дискримінацією", — прокоментувала Василевська-Смаглюк.

Рішення, до якого прийшли під час наради високопосадовці, це обов’язково включити деокуповані населені пункти Бучанського та Вишгородського районів Київської області у списки деокупованих територій. Про втілення цих домовленостей депутатка від партії влади Ольга Василевська-Смаглюк пообіцяла інформувати мешканців громад.

У коментарях щодо її доповіді про намагання влади вирішити проблеми з обіцяними виплатами грошової допомоги люди геть обурені:

·        Ви мабуть у владі на всіх рівнях отримуєте особливе задоволення коли насміхаєтесь з бідних людей? Ви самовозвеличуєтесь, сидячі в теплих кабінетах зі шкіри, вирішуючи чи подохне ця голота від холоду й голоду, чи можливо кинемо їм якусь кістку, щоб не гавкали! Мабуть саме так відчувають себе боги??? У мене сім'я з трьох чоловік, двоє дорослих і дитина. Я ніякої допомоги в влади ніколи не просив, хоч як би складно не було... Але зараз за ці 7000 тисяч, я б міг хоч якось залатати всі вибиті вікна, щоб не замерзнути зимою... Але... Але вам байдуже що якісь три нікчемні комахи замерзнуть, для вас богів нічого не варті наші життя!

·        А мене дуже обурює те, що захід України повиїжджали за кордон як біженці, але у них не було бойових дій і в окупації вони не були і отримали виплати!!!! А ми, 40 днів були під обстрілами і нам нічого не положено!!???? Це як!!!??? У мене, наприклад, повибивало вікна, паркан увесь у дірках і нічого!!!???? Я вважаю що це залежить від місцевої влади!!!!

·    Ви прочитайте уважно пост, там написано, що Київщина не була включена в список деокупованих, відповідно і виплат ніяких не нараховано. Просто забули про людей, їм при владі не вистачило часу на це...

·        Як так виходить що на підняття собі зарплат з коштів донорів ви не забули, і кошти знайшлись , а людям які були в окупації не вистачає?

·      Ви про себе не забули, а ми були під дулами танків, снайперів, терпіли приниження, то нам не хватає коштів. Люди, які виїхали від окупації, ну, дуже постраждали, а ми сидячи в окупації видать на морі були. Коли вже хоч якась справедливість буде в нашій країні, ну, хоч би трохи поважали людей, ви сидячі у Верховній Раді дуже постраждали що підняли собі зарплатню, а ми? Гнати б вас звідти ср*ною метлою, коли ви вже понаїдаєтесь.

·        Це взагалі жах. Посиділи б вони так як більшість людей нашої громади під обстрілами. То Бучанський район був на межі гуманітарної катастрофи, а тепер що не був в окупації? Ганьба вам.

·       А моя думка така, всі гроші надійшли, але не людям, а знову комусь в кишені, а ви бовдайтесь якось, будьмо живі та здорові, а гроші заробим.

·       Ми з чоловіком були пів окупації в Бучі, а потім перемістилися та зареєструвалися. Ніяких виплат не отримували. Син був всю окупацію у Ворзелі і також ніяких виплат. Ми не чекали нічого ні від кого, але навіщо писати, що надавалися виплати. Це все брехня.

·       Зазначу, що голову Свириденко нагородили орденом. За що? Як Іванківський район не був в окупації по затвердженню Кабміна? Зазначу також, що жодного разу не було навіть намагання домовитись за "зелений коридор" для евакуації цивільних, чи хоча б людей з пораненнями та дітьми, або хворих. В той час ,як прилеглі, так би мовити "елітні" Ірпінь, Бучу, Ворзель, Гостомель, Бородянка, тощо евакуювали. Й не один день. І комісії по руйнуванням пройшли дуже швидко, й модульні будинки тощо швидко встановили. Іванківської ОТГ влада в режимі "сніжинки". Документи на людей не сховали, хоча заздалегідь знали, що буде війна, не забезпечили захист, нічого не зробили, кинули людей напризволяще на 43 дні. Сорок три дні. Люди були в повній ізоляції. Всю гуманітарку деребанять за зачиненими дверима. Всю допомогу будматеріалом отримали "свої" в Іванкові. Ніхто не питав, куди поїхали люди, в яких розвалили хати. Й за який х*р вони мають жити, винаймати житло. А зараз ще й стверджуєте, що не було окупації, що не було вбивств, ґвалтувань, тощо.

Нагадаємо, мешканці Іванківської громади вважають нагороду, яку отримала очільниця села Тетяна Свириденко від президента України Володимира Зеленського, незаслуженою, та гнівно висловлюються щодо її поведінки під час окупації населеного пункту. Детальніше про обурення людей — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися