Київ став лідером в Україні в процесі дерусифікації, — дослідження

Перейменування в українських містах рухається досить активно

Київ за результатами дослідження Transparency International Ukraine став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів за останній рік. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію організації та мерії столиці.

В межах програми Transparent cities ("Прозорі міста") було досліджено процес дерусифікації та декомунізації в Україні. За результатами дослідження Київ опинився на першому місці за кількістю перейменованих вулиць та об’єктів інфраструктури за останній рік. На другому місці — Вінниця, третьому — Кривий Ріг. В п’ятірці лідерів з дерусифікації також Кам’янське (до перейменування — Дніпродзержинськ) та Суми.

"У столиці вже перейменовано 237 міських об’єктів, і цей показник є найбільшим в Україні за останній рік. Ми відмовились від російських назв столичної топоніміки. Натомість вшановуємо та увіковічуємо події української історії та наших героїв", — прокоментував секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Внаслідок дерусифікації на карті Києва з’явились вулиці, провулки, бульвари, проспекти та площі, назви яких мають імена тих людей, які точно боролись за Україну і відстоювали права та свободи українського народу.

"Процес дерусифікації та декомунізації сприяє зменшенню інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян", – наголосив Бондаренко.

Згідно з даними дослідження, суттєво менше перейменували назв у містах на заході України, адже процеси декомунізації та дерусифікації там проходили і до 2022 року. Так, у Львові йдеться про 53 топоніми, у Мукачеві — 79, у Коломиї — 20, а в Тернополі — лише 15.  

В мерії столиці нагадали, що зміна назв міських об’єктів не передбачає переоформлення документів. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на початку грудня у Києві перейменували ще 32 вулиці, провулки та бульвари, назви яких пов’язані з Росією та радянським минулим. Тоді на засіданні Київради зокрема, перейменували бульвар Дружби народів. Тепер він має назву на честь фундатора української армії Миколи Міхновського. Процес дерусифікації в столиці триває.

Читайте також, що розповів Кличко про перейменування десятків вулиць у Києві.

Читайте также