"Київзеленбуд" і депутата від "ОПЗЖ" підозрюють у схемі розкрадання коштів

Нацполіція розслідує факти можливого привласнення бюджетних коштів при боротьбі з амброзією на території столиці

Національна поліція розслідує ймовірне привласнення бюджетних коштів при боротьбі з амброзією на території Києва в 2021 році. Про це повідомляє "КиївВлада", передають "Коментарі".

За даними поліції, "Київзеленбуд" перерахував підряднику ТОВ "Еско-Інжиніринг" понад 34 мільйони гривень за послуги за значно завищеними цінами. Зокрема, слідчі з'ясували, що компанія встановила в чотири рази вищі ціни на свої послуги в Києві, ніж у Полтаві.

Раніше журналісти виявили, що вартість препарату "Амбростоп", яким обприскують бур'яни, могла бути завищена до 10 разів при реалізації цього договору підряду.

Ще один цікавий момент - власники "Еско-Інжиніринг" входять до оточення депутата Київської міської ради, обраного від нині забороненої "ОПЗЖ".

Роботи виконувалися в рамках "Концепції по ліквідації карантинних бур'янів у Києві", ідейним натхненником якої став депутат Київради Сергій Мамоян (нині позафракційний, обраний від нині забороненої проросійської партії "ОПЗЖ", заступник голови комісії з питань транспорту, зв'язку та реклами).

Згідно з договором, вартість цієї послуги склала 34,77 млн грн (5,5 грн за квадратний метр). ТОВ мало обробити рослини на території 630 га спеціальним препаратом на основі природного мінералу бішофіту. За даними системи Prozorro, гроші за надані за цим договором послуги ТОВ "Еско-Інжиніринг" отримало.

Під час розслідування правоохоронці звернули увагу, що вартість проведеної в Києві обробки амброзії майже в чотири рази перевищувала ціну аналогічних послуг, замовлених у цього ж ТОВ Полтавською міською радою у квітні 2020 року. На думку слідчих, цей факт може свідчити про завищену ціну закупівлі, здійснену столицею.

Влітку 2021 року у ЗМІ з'явилася інформація, що вартість "Амбростопу", яка була закладена у договір з "Київзеленбудом", могла бути завищена майже вдесятеро.

Крім того, за даними слідчих, ТОВ, про яке йдеться, має з підприємствами взаємовідносини, що мають ознаки фіктивності.

Нагадуємо, що правоохоронцями повідомлено про підозру начальнику управління Київської міської державної адміністрації, який вимагав 500 доларів США за надання місця на ярмарках у столиці.

Читайте также