У Зеленського заявили про корупцію під час ремонту лікарні у Києві (ФОТО, ВІДЕО)

Що розповіли політики та який результат перевірки

Депутати від фракції "Слуга народу", яку очолює президент України Володимир Зеленський, заявили про корупцію під час реконструкції центру реабілітації у Києві. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на заяву, оприлюднену депутатом Київської міської ради Микола Конопелько.

За його словами, на реконструкції Центру реабілітації в Оболонському районі Департамент охорони здоров‘я Київської міської державної адміністрації розкрадає кошти столичного бюджету. Напередодні відбулось виїзне засідання Тимчасової контрольної комісії з питань перевірки витрат бюджету Києва за період дії воєнного стану. На попередньому засіданні контрольної комісії керівник Департаменту охорони здоров‘я Валентина Гінзбург стверджувала, що роботи на об‘єкті не ведуться. Саме це стало причиною виїзного засідання для перевірки даного факту безпосередньо на будівництві.

"Під час виїзної перевірки членами тимчасової контрольної комісії встановлені факти будівництва з численними порушеннями законодавства і здорового глузду. Так під час засідання стало відомо, що виконуються роботи по тендеру на 534 мільйонів гривень на реконструкцію Центру реабілітації в Оболонському районі без дозвільної документації", — заявив Конопелько.

Серед порушень виявили, що відсутній дозвіл на будівництво, договір на виконання робіт з реконструкції будівлі лікарні і без розпорядження КМДА про затвердження кошторисної вартості будівництва.

"При цьому представник замовника будівництва в.о. директора КНП і представник генпідрядника ТОВ "Абсолют клімат" засвідчили, що велика частина робіт вже виконана: ремонт покрівлі виконано на 80% на суму  близько 10 мільйонів гривень, зроблена велика кількість робіт по заміні вікон", — зазначив Конопелько.

На його думку, зараз відбувається намагання перекинути роботи по заміні вікон з цього тендеру до попереднього:

"Вони стверджують що заміна вікон була запланована в іншому попередньому проєкті по внутрішньому ремонту приміщень. І вартість робіт по цьому тендеру буде зменшено на вартість робіт по заміні вікон. Але ж насправді відбувається заміна нових металопластикових вікон на… Увага! Металопластикові вікна!!! Просто двосекційні вікна більшого розміру міняють на трисекційні меншого розміру".

Зі слів генерального підрядника, вартість робіт з ремонту фасаду становить 270 мільйонів гривень за 26 тисяч квадратних метрів площі фасаду. Тобто понад 10 тисяч гривень на квадратний метр.

"Цікаво спитати інших забудовників міста, яка ринкова вартість таких робіт. Вартість одного квадратного метру на об‘єктах відбудови Київської області складає 2800-3500 гривень. Питання — навіщо витрачати 270 млн грн тільки на ремонт фасаду, якщо він і так був, начебто, у належному стані", — пише Конопелько.

Згідно звіту експертів, вказаний клас наслідків — СС2, і це не реконструкція, а капітальний ремонт, а клас СС2 не передбачає капітального ремонту. Тобто Департамент охорони здоров‘я Київської міської державної адміністрації "підлаштував" під капремонт реконструкцію. На цей об‘єкт Департамент охорони здоров’я КМДА раніше вже витратив понад 500 мільйонів гривень, розбиваючи загальну суму у тендерах на менші в середньому по близько 70 мільйонів гривень, щоб не отримувати, згідно із законодавством, розпорядження КМДА. Загальна вартість капітального ремонту Центру реабілітації в Оболонському районі Києва складе понад мільярда гривень.

"Натомість, містом спроєктована та запущена реконструкція іншого Центру реабілітації учасників бойових дій в Дніпровському районі на значно меншу суму, кошторисна вартість якого на рівні 200 мільйонів гривень. При цьому це дійсно реконструкція, а не ремонт і сюди входить також і закупівля всього необхідного дороговартісного обладнання. А до витрат у 1,1 мільярд гривень на ремонт центру у Оболонському районі закупівля обладнання не входить", — продовжив Конопелько.

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів аудит Департаменту охорони здоров‘я КМДА. Результат — втрати бюджету на 14,1 мільйонів гривень та намагання завдати збитків ще на 13,8 мільйонів гривень, заявив депутат Київської міської ради Микола Конопелько. Мова йде про втрати бюджету, що виникли внаслідок завищення цін будівельних робіт, а також виконання робіт ТОВ "Абсолют-Клімат" не передбачених договірною ціною з КНП "Комунальний міський центр нефрології та діалізу".

"Цікаво те, що цей же самий підрядник ТОВ "Абсолют-Клімат" виграв у цьому році абсолютно всі 10 тендерів на загальну суму у 1,1 млрд грн на капітальний ремонт реабілітаційного центру в Оболонському районі. Це були 8 тендерів по 72 млн грн на ремонти поверхів (окремо по тендеру на кожен поверх), тендер на 16 млн та тендер на 534 мільйони гривень на ремонт покрівлі, фасаду та заміну вікон", — заявив Конопелько.

Політик оприлюднив документи з приводу своєї заяви.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що під стінами Київської міської державної адміністрації відбувся масштабний протест проти марнотратства столичної влади. Люди вимагали припинити "відмивати" гроші на тендерах та спрямувати їх на Збройні сили України. У знак протесту проти марнотратства столичної влади стіну столичної мерії облили червоною фарбою. Серед учасників мітингу було багато молоді. 

Читайте також, що кияни вимагають від влади нерозкішного бюджету під час війни.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися