Нові ботанічні пам’ятки природи створили у Києві

Що відомо про ці природні об’єкти

У Києві чотири природні об’єкти оголосили ботанічними пам’ятками природи місцевого значення. Відповідні рішення були ухвалені на пленарному засіданні Київської міської ради, передають "Коментарі".

Ботанічними пам’ятками природи у Києві оголосили "Сонячна", "Броварська пуща", "Гронянка" та "Зозулин яр". Це дозволить забезпечити сприятливі умови для збереження цінних історичних екземплярів рослинного світу столиці.

За словами депутатки Київської міської ради Олесі Пинзеник, природний об'єкт "Сонячна" – це частина Білодібровного лісництва, площею орієнтовно 0,1 гектари. Тут є рослинні угруповання старого соснового лісу, насичені великим різноманіттям. Флора даного об'єкту налічує понад 40 видів вищих рослин.

"На території урочища ростуть сосни віком 100 та більше років, а найвищу цінність вказаної території становлять великі популяції двох рідкісних першоцвітів", — зазначила Пинзеник.

Природний об'єкт "Броварська пуща" розташований на території Броварського лісництва та має загальну площу 0,8 гектари. Тут зафіксовано понад 60 видів вищих рослин, зокрема — великі популяції сону широколистого та сону чорніючого, які занесені до Червоної книги України.

Депутатка розповіла, що природний об’єкт "Гронянка" на території Святошинського лісництва займає площу у пів гектари.

"Найвищу цінність вказаної території становить популяція рослини з лікарськими властивостями – гронянки багатороздільної, яку занесено до Червоної книги України", — прокоментувала Пинзеник.

Крім цього, на території цього лісництво ще одному об’єкту, площею у пів гектари, надано статус ботанічної пам'ятки природи.

"Це частина старого вільхового лісу, який росте в яру та має місцеву назву "Зозулин яр". Найвищу цінність вказаної території становлять великі популяції лілії лісової та зозулині сльози серцелисті. Дані види рослин потребують режиму заповідності та своєчасний контроль за станом їх популяцій", – додала Пинзеник.

Нагадаємо, у Києві запобігли незаконній оренді 43 гектарів землі на острові Галерний для забудови. Господарський суд Києва відмовив забудовнику у задоволенні позовних вимог про визнання за ним права на оренду земельних ділянок загальною площею понад 43 гектари на острові Галерний та визнання укладеним договору оренди цих ділянок. Вартість цієї землі оцінили у понад 1,4 мільярди гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві одне з найвідоміших озер, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці, знищено через забудову. Столичні екологи назвали головні причини та закликали киян не ігнорувати дії влади Києва.

Читайте також, як у Києві виграли суд проти забудовників озера Вирлиця.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися