Легендарна гора під Києвом стала унікальним заказником

Подробиці розповіли столичні екологи

Київська обласна рада створила заказник "Планерна гора" біля села Ходосівка площею 31 гектар. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

За даними організації, Планерна гора для екологів є дуже цінним місцем, оскільки представляє унікальну ділянку українського степу. На її західному схилі при обстеженні гори виявили великі ділянки рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги України — ковили волосистої.

"Планерна гора знаходиться на землях Феодосіївської ОТГ, яка відома своєю жадібністю та патологічною забудовою усієї своєї території. Ще трохи, і жадібні чиновники з Феодосівської ОТГ віддали б гору теж під забудову. Таким чином, можна сказати, ми Планерну гору буквально вирвали з пащі Феодосіївської ОТГ", — заявили в КЕКЦ.

Планерна гора є улюбленим місцем любителів параглайдингу, дельтапланінгу та авіамодельного спорту. Ця локація у переліку ТОП-10 панорамних місцин навколо Києва.

"Планерна гора знаходиться в Ходосівці 157 метрів заввишки. Тут вас чекає калейдоскоп пейзажів на будь-який смак: київські висотки, котеджні містечка навколишніх сіл, північно-європейська архітектура аутлет-містечка "Мануфактура", Чернечі та Голосіївські ліси, навколишні яри й височини. Виглядає це дійсно захоплююче й романтично", — розповіли в КЕКЦ.

В екологічній організації додали, що біля підніжжя Планерної гори можна пошукати джерело Феодосія Печерського, поруч із яким росте шовковиця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київська обласна рада створила заказник "Річка-Герой Ірпінь" біля міста Буча площею 55 гектарів. Під охорону взято фрагмент річки Ірпінь завдовжки 8,5 кілометрів із берегами по 20 метрів. Саме Ірпінь відіграв одну з найсуттєвіших ролей у захисті Києва за останні тисячу років. Оборонила річка Ірпінь столицю і тепер, у березні 2022 року, коли йшли бої за Київ.

Читайте також, що кияни вимагають зробити зупинку транспорту на Подільському мосту.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися