Кличко розповів про бюджет Києва на 2022 рік та зростання тарифів

Мер столиці відповів на головні питання для киян

Бюджет Києва на наступний рік складатиме близько 65 мільярдів гривень. Про головний кошторис столиці в ефірі телеканалу "Прямий" розповів мер Києва Віталій Кличко, передають "Коментарі".

За словами мера Києва, пандемія коронавірусу негативно відобразилась на економіці столиці.

"Традиційно ми наш бюджет спрямуємо на освіту — одна з найбільших, майже третина бюджету нашого міста піде на освіту. Це понад 500 дитячих садочків, понад 500 шкіл, вищих учбових закладів. Це заробітна платня викладачів. На другому місці — медицина. В умовах пандемії нам потрібно підтримувати медиків" — заявив Кличко.

На третьому місці за витратами бюджету Києва мер зазначив сферу столичного транспорту. Попри пандемію коронавірусу бюджет столиці на 2022 рік буде більшим, ніж на 2021-й та складатиме приблизно 65 мільярдів гривень.

"Незважаючи на те, що пандемія вдарила нас боляче: недоотримання з початку цього року було майже 5 мільярдів гривень — наступний бюджет нашого міста буде складати приблизно 65 мільярдів гривень. Зараз проєкт бюджету буде виноситись на комісію й після розгляду депутатського корпусу ми будемо виносити його до зали голосувань Київської міської ради", — розповів Кличко.

Мер Києва також прокоментував зростання тарифів на гарячу воду та опалення на 30-40% у столиці вже з жовтня.

"Міська влада розсилає платіжки, але 90% платіжки складає ціна на енергоносії — електрика та газ. Я хочу наголосити, що ціну на електрику та газ встановлює уряд, НКРЕКП та "Нафтогаз України". Зараз в Європі рекорди по ціні й ми залежні від ринкових цін… В наших реаліях без субсидій, без підтримки громадян України, якщо ціну назове уряд й вона буде прив’язана до світових цін, люди будуть не спроможні платити", — сказав Кличко.

Він нагадав про нараду в Асоціації міст України, де напрацювали план, який дозволить киянам та мешканцям інших міст бути спроможними оплачувати комунальні рахунки під час опалювального сезону.

"Це дуже боляче питання. Це питання політичне… Приблизно споживання населення може покрити видобуток українського газу, який нам не потрібно експортувати… Зараз м’яч на боці уряду й ми зараз очікуємо остаточну ціну", — підсумував мер Києва.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на опрацювання 900 правок до законопроєкту №2143-3 "Про місто Київ — столицю України" парламентарям потрібна пара тижнів. Саму модель документу планують винести на обговорення з експертами та киянами.

Читайте також, як мер Києва прокоментував законопроєкт від "Слуги народу" про столицю.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися