Кличко розповів про обшуки у Києві та відповів, чи піде в президенти

Очільник столиці прокоментував політичну боротьбу з центральною владою

У мера Києва Віталія Кличка спитали, чи візьме він участь у виборах президента України. На це питання очільник столиці дав розгорнуту відповідь в ефірі телеканалу "Прямий", передають "Коментарі".

"Ви, журналісти, жартуєте на цю тему, говорите, а потім починаються масові обшуки, потім починаються такі протистояння. Дійсно, я жодного разу про це не говорив, але когось мабуть дратує рейтинг великої підтримки, низький антирейтинг й робиться усе для того, щоб зіпсувати репутацію. Робляться масові обшуки, робляться такі маніпуляції, що якщо казати про європейську державу, яку ми будуємо, не вписуються в концепт цього", — сказав Кличко.

Зі сторони правоохоронних органів є велика кількість маніпуляцій щодо масових обшуків у комунальних підприємствах Києва, наголосив мер столиці.

"Такої навали обшуків й звинувачень ані я, ані старожили не пам’ятають. Ми 400 матеріалів передали в прокуратуру, вони лежали роками, а потім їх взяли, прибігли й кажуть: "А ось — тут корупція". Я кажу, що ми ж самі зробили ці перевірки, передали вам — чому вони роками лежали, а зараз ви раптово прибігли й звинувачуєте в цьому?" — коментує обшуки у столиці Кличко.

Він навів приклад, коли комунальне підприємство "Київпастранссервіс" у повідомленні прокуратури було названо "злочинним угрупованням", яке "робило незаконну масову евакуацію 300 автівок в день".

"Це "злочинне угруповання" — наше комунальне підприємство "Київпастранссервіс". Я розумію, що непопулярне рішення, коли у когось автівку евакуюють, але, коли ви отримуєте водійські права, ви повинні вивчати Правила дорожнього руху. Якщо автівка знаходиться на тротуарі або на дорозі на полосі громадського транспорту та заважає руху інших транспортних засобів, здійснюється евакуація автівки. Вона ведеться під фото та відеофіксацію порушення. Готівки взагалі немає — все проводиться електронно, абсолютно прозоро. Тому такі звинувачення виглядають досить дивно", — каже мер Києва.

До речі, нещодавно в ефірі телеканалу "Київ", коментуючи законопроєкт про столицю, який має обмежити повноваження Кличка, в якості прикладу, чому президент хоче контролювати очільника КМДА, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко навів саме евакуацію автівок у Києві.

"У нас в Києві немає жодного нагляду — ані дбайливого, ані недбалого. В результаті відбуваються якісь там справи, "дєлішки". Нам кажуть, що це політичний тиск, але пересічного киянина зараз запитати про історію з евакуатором, він що завгодно скаже, крім політичного тиску. Він скаже, що це "бєспрєдел повний" й такого ніде в світі нема, коли в тебе залишаються права в машині, ти не можеш їх забрати, а тобі треба їхати десь, за щось платити невідомо як. Це не сервіс взагалі, це не наведення порядку. А потім виявляється, що там працювало ОПГ, що там люди якісь незареєстровані", — заявив Корнієнко.

Мер Києва Віталій Кличко розповів, що обшуки та звинувачення столичної влади з боку правоохоронців безпідставні та не мають доказів.

"Я можу привести багато прикладів, коли СБУ робить гучні справи — вибухівку знайшли в нашому комунальному підприємстві "Муніципальна варта", й незаконну зброю, а потім я звертаюсь до правоохоронців: "Будь ласка, звинувачення, підтвердження?" Але цього нема… Йдеться про руйнування довіри до державних інституцій в цій політичній боротьбі. М’яко кажучи, це дивно, прямо кажучи — виглядає як не державна позиція", — вважає Кличко.

На питання, чи візьме участь мер Києва у президентських перегонах, Кличко відповів так: "Якщо вони будуть продовжувати такі дії, дійсно потрібно брати на себе відповідальність і виправляти, тому що те, що робиться, взагалі не відповідає демократичним принципам, прозорості, ефективності й взагалі дотримання справедливості. Це питання справедливості було й залишається в Україні одним з ключових".

Нагадаємо, у фракції "Слуга народу" планують обмежити повноваження мера Києва Віталія Кличка, ухваливши законопроєкт № 2143-3 "Про місто Київ — столицю України". Не зважатимуть навіть на роз’яснення Конституційного суду України, згідно з яким посаду голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) може обіймати виключно мер Києва. Кличко вважає, що законопроєкт про столицю має пройти експертну оцінку Венеціанської комісії та європейських партнерів.

Читайте також: Кличко порівняв Київ з Парижем, а Зеленського — з Наполеоном



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


нинель

16 вересня 2021, 09:22

не приведи Господи этого себя любящего на трон, хватит нам сегодняшнего само любимца, помоги взойти умному, мудрому, перспективному, а главное для своего народа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися