Кличко порівняв Київ з Парижем, а Зеленського — з Наполеоном

Мер столиці прокоментував наміри центральної влади обмежити його повноваження

Мер Києва несе відповідальність лише перед киянами, які обрали його на цю посаду. Про політичну боротьбу з центральною владою за управління столицею в ефірі телеканалу "Прямий" розповів мер Києва Віталій Кличко, передають "Коментарі".

У фракції "Слуга народу" планують обмежити повноваження мера Києва Віталія Кличка, ухваливши законопроєкт № 2143-3 "Про місто Київ — столицю України". Не зважатимуть навіть на роз’яснення Конституційного суду України, згідно з яким посаду голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) може обіймати виключно мер Києва.

Згідно з проєктом закону, мера Києва обиратимуть кияни, а очільника КМДА призначатиме президент України. Автори законопроєкту хочуть скоротити кількість депутатів Київської міської ради, створити київський магістрат та відновити районні ради у столиці. У першому читанні законопроєкт ухвалили у 2019 році. Повернулися до документу за два роки й планують ухвалити його у "турборежимі" до кінця 2021-го року.

"Законопроєкт робиться не тому, що комусь Кличко подобається, а комусь — не подобається. Контроль над Києвом. Так сталося, що я не є представником монобільшості — партії "Слуга народу". Один з депутатів сказав таку фразу: "Кличко повинен знати, що він відповідальний перед президентом, а він до нього не прислуховується". Я ще раз хочу наголосити: муніципалітет, Київський міський голова відповідальні виключно перед киянами, які нас обрали й доручили відстоювати інтереси міста", — прокоментував мер Києва Віталій Кличко.

Він зазначив, що потрібно налагоджувати нормальні стосунки з центральною владою. Кличко заявив, що ніколи не загострював відносини ані з президентом України Володимиром Зеленським, ані з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"Але іде політична боротьба. Колись Наполеон сказав таку відому фразу: "Хто контролює Париж, той контролює Францію". Дуже велике завдання — контролювати місто Київ. Такі спокуси були ще за часів Кучми, потім загострення були за часів Януковича. Зараз знов почались загострення. Питання не в прізвище Кличка, питання — в ключових принципах. Кияни повинні обирати міського голову, а не призначати зверху", — наголосив мер Києва.

Кличко вважає, що законопроєкт про столицю має пройти експертну оцінку Венеціанської комісії та європейських партнерів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на опрацювання 900 правок до законопроєкту №2143-3 "Про місто Київ — столицю України" парламентарям потрібна пара тижнів. Саму модель документу планують винести на обговорення з експертами та киянами.

Читайте також: Кличко розповів про бюджет Києва на 2022 рік та зростання тарифів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Анатолий

16 вересня 2021, 11:50

Ну, мы знаем, что Кличко большой философ!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися