Партії Зеленського не дали ухвалити закон про столицю за скороченою процедурою

У Верховній Раді відклали розгляд скандального документу

У Верховній Раді спроба ухвалити новий законопроєкт про столицю, яким намагаються позбавити мера Києва частини повноважень, провалилась. Після блокування трибуни народні депутати під час перерви провели перемовини щодо документу, передають "Коментарі".

У парламенті намагалися винести на розгляд пропозицію 150 народних депутатів щодо застосування спецпроцедури розгляду у другому читанні законопроєкту про внесення змін до закону України "Про місцеві державні адміністрації" №4298. Документом, до якого внесли понад 900 поправок, намагаються "реформувати" виконавчу владу, зокрема — розмежувати повноваження мера Києва та голови Київської міської державної адміністрації. За спецпроцедурою за законопроєкт про столицю могли проголосувати без розгляду поправок.

Опозиція заблокувала трибуну. Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку довелося оголосити перерву у пленарному засіданні та запросити очільників фракцій на перемовини. Після перерви Стефанчук повідомив, що розгляд документу про скорочену процедуру ухвалення скандального закону про столицю відкладено.

"Ми поки тимчасово відкладаємо розгляд питань, пов’язаних із спецпроцедурою. Натомість всі фракції і групи сьогодні через пів години подадуть кількість поправок, які вони будуть ставити по цих двох законопроєктах, щоб ми зняли питання спаму і потім працювали по тим поправкам, які будуть конструктувати роботу в нашому залі", — заявив Стефанчук.

У кулуарах Верховної Ради один з авторів законопроєкту, народний депутат від партії "Слуга народу Віталій Безгін стверджує, що в документі врахували майже усі попередні зауваження Ради Європи. "Друге, є відповідність Європейській хартії місцевого самоврядування. Третє — Рада Європи вважає, що розмежування повноважень відповідає Європейської хартії. Вона це підтримує", — запевняє Безгін.

Законопроєкт про столицю розкритикував народний депутат від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко. Він наголосив, що владу в Києві мають обирати кияни. "Кого кияни оберуть, той і буде владою. Якщо кияни б обрали пані Верещук на зонтіку — це було б право киян. І ми б також захищали міського голову Києва, хто б ним не був. Сьогодні кияни обрали Кличка — це справа вибору людей. Якщо вони його обрали він має мати повноваження керувати столицею", — прокоментував Гончаренко.

Опозиційний політик наголосив, що партія Зеленського ухвалення скандального закону про столицю намагається взяти реванш за програш у виборах мера Києва. "Це намагання після виборів, програвши вибори, переглянути результати волевиявлення киян і, незважаючи на те, що вони показали "зеленим" червону картку, взяти владу в столиці", — резюмував нардеп.

Розглядати законопроєкт про столицю народні депутати планують на наступному пленарному тижні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мер Києва, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко буде оскаржувати закон про столицю, яким його партія президента України Володимира Зеленського хоче позбавити частини повноважень.

Нагадаємо, під Верховною Радою відбувся флешмоб "Руки геть від Києва та киян!" Мешканці Києва вимагали зняти з розгляду антиконституційний законопроєкт про столицю. Під час акції нардепам від партії "Слуга народу" роздавали конверти з "30 срібняками". Таким чином депутатам натякали на зраду інтересів киян.

Читайте також, про що спілкувались президент України Володимир Зеленський та мер Києва Віталій Кличко вперше за рік.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися