Нові інтриги київських виборів: експерти розкривають плани політиків

Експерти розповіли про можливі сюрпризи, підкилимні ігри і таємні альянси політиків на майбутніх виборах в Києві

Як відомо, 15 вересня, згідно з Виборчим кодексом України, почалося висунення кандидатів у депутати місцевих рад та на посаду міського голови. Політичні сили вже зробили свої кроки на шляху до бажаної влади - українці вже відзначили вихід екс-першої леді Марії Порошенко, колишнього головного митника Максима Нефьодова та інших персонажів, а також "бодання" лідера "Удару", мера Віталія Кличка з "Європейської солідарністю", яка намагається показати, що вони - разом. Поточну ситуацію на передвиборчому полі проаналізували експерти. Своїми думками вони ексклюзивно діляться з читачами "Коментарів".

Зокрема, політолог Андрій Золотарьов вважає основною інтригою київських виборів навіть не те, хто стане мером (тут, на його думку, у Віталія Кличка немає конкурентів), а - хто вийде у фінал (другий тур) разом з чинним керівником столиці. І з ким він буде змушений укладати "шлюб за розрахунком", формуючи більшість у Київраді.

"В даний момент на виборах до Київради я бачу три фаворита - "УДАР" власне самого Віталія Кличка, провладна партія "Слуга народу"(СН) та "Європейська солідарність"(ЄС) Петра Порошенка. І, як мені здається, ефект паротягу рейтингу Зеленського поки ніхто не скасовував. Навіть у ряді облцентрів він витягує СН, принаймні, на друге місце, обходячи багатьох старожилів", - каже Андрій Золотарьов.

А тому, підкреслює експерт, він схильний довіряти тим соц дослідженням, які показують в битві за крісло мера Києва друге місце виставленої від СН Ірини Верещук (у неї великі шанси при підтримці президента), ніж тим, що малюють за 20% Пальчевському.

"Що стосується виходу на сцену Марини Порошенко - це логічний політтехнологічний хід, - зазначає Андрій Золотарьов. - Я спочатку говорив, що для Петра Порошенка мерство після президентства було б кроком назад. А ось використовувати в цій політичній битві дружину - цілком розумно. Фактор прізвища буде підтягувати голосу до ЄС".

Коментуючи ставку на Нефьодова, експерт пояснив це складною ситуацією в "Голосі". Адже після відходу Вакарчука і невиразній роботі в Раді партію звинувачують в тому, що вона втратила обличчя і виборця.

"Для частини молодих людей, натхнених ідеями лібералізму і радикальних реформ, Нефьодов - кумир. Але в умовах Києва - швидше Притула був би ближче як хедлайнер списку. А Нефьодов - не та фігура, яка принесе багато дивідендів на місцевих виборах. На парламентських від нього було б, думаю, б куди більше ефекту. Якщо Порошенко - бренд, який знає навіть дитина, то по Нефьодову - потрібно пояснювати, хто він такий і з чим його їдять".

"Період таємних альянсів"

"Думаю, почався період позиційних" камінгаутів "серед вітчизняного політикуму щодо альянсів, таємних угод і негласних коаліцій, - каже політтехнолог Олег Постернак. - Кличко і Порошенко - давні політичні партнери. У 2014 році саме завдяки "віденському розміну" Кличко відмовився від амбіцій стати президентом, був відправлений на київські вибори, а Порошенко зосередився на президентських виборах. У 2015 році Кличко також з Порошенком проводили "мерську гру" у взаємовигідному діалозі та співробітництві. Ціна питання - зарезервувати столицю як політичний плацдарм для подальших електоральних ривків на національному рівні ".

З іншого боку, підкреслює експерт, між Порошенком і Кличко не завжди була ідилія, навіть якщо розрахунок диктував їм необхідність публічних обіймів.

Олег Постернак зазначає: "ЄС могла виставити сильного кандидата на посаду міського голови столиці і тим самим істотно скоригувала б шанси Кличка на демонстративну перемогу, можливо вже в першому турі, вносячи додаткову нервозність в діяльність штабу Кличка. Але Порошенко пошкодував Віталія Володимировича - і мабуть, неспроста".

При цьому факт підтримки Кличко з боку ЄС був сприйнятий першим дійсно нервово.

"Все тому, що штаб Порошенко, публічно підтримавши Кличко, насправді застосовує технологію підстроювання до електорату Кличка, вимиваючи підтримку його партії" Удар ", - пояснює політтехнолог. - Що стосується Марини Порошенко, то в її висунення як фронтвумен списку ЄС до Київради - фірмовий почерк Петра Олексійовича, який не бажає перетворювати "перший номер" по Києву в плацдарм для вирощування потенційного конкурента в партії ".

По-суті, підкреслює Олег Постернак, ми маємо справу з типовим сімейним підрядом.

"Щось схоже було за часів Януковича, який заводив сина в парламент тільки тому, що він - його син, - нагадує експерт. - Чи відповідає така клановість і сімейність вимогам цивілізованої політики? Думаю ні".

"Забіг на коротку дистанцію почався"

Політичний аналітик Максим Маньковський нагадує, що висунення кандидатів в депутати місцевих рад і на посаду міського голови вже почалося. Тому, підкреслює він, в найближчі два тижні (граничний термін подання кандидатів закінчується за тридцять днів до дня голосування - 25 вересня) ми будемо свідками початку боротьби на місцевому політичному Олімпі.

"Боротьба за владу в країні починається в Києві - і закінчується тут, - зазначає Максим Маньковський. - Деякі політичні сили дуже добре вивчили історію і тому яскравий приклад, перші особи виборчих команд від "Європейської Солідарності" (ЄС) і "Голосу", які були представлені вчора широкому загалу ".

"Ваша нерішучість краде ваші можливості" - так, на думку експерта, можна схарактеризувати новину про те, що першим номером у списку партії "Голос" буде Максим Нефьодов. Той самий, останнім місцем роботи якого була посада головного митника країни. І який які раніше не демонстрував інтерес до київської проблематики. При цьому шоумен Сергій Притула буде балотуватися від "Голосу" тільки на посаду міського голови. Ну, не бажає він бути київським депутатом. І це - його право.

А ось ЄС п'ятого президента Петра Порошенка в цей раз пішла іншим шляхом.

"Судячи з того, що замість кандидата в мери вони обмежилися включенням до списку нині діючого секретаря Київради пана Прокопіва (який імовірно буде претендувати на цю посаду і в наступному скликанні), їм все ж вдалося домовитися з Кличком. Поки, - вважає Максим Маньковський. - Взагалі перша десятка списку ЄС, мені більше нагадує дублюючий склад фракції у ВР під керівництвом дружини головного тренера. І для мене велике питання - чи готові вони займатися безпосередньо київською комунальною проблематикою".

Отже, основні політичні гравці вже представили своїх кандидатів на київський престол. Аналітик нагадує, що першою це зробила партія влади - "Слуга Народу", представивши Ірину Верещук як кандидата в мери.

"На мій погляд, вона має непогані шанси на вихід у другий тур, - каже Максим Маньковський. - Все-таки, за нею - правляча політична сила, парламентська більшість, Кабмін. Однією підтримки президента може вистачити Верещук для виходу в другий тур. А там вже будуть грати роль не рейтинги, а антирейтинги, які - дуже великі у Кличка. Загалом, забіг на коротку дистанцію почався ".

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" публікував матеріал про те, які дивні речі помітили експерти на виборах до Київради.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися