Хто рвоне і кого не пустять: експерти відзначили дивацтва на виборах до Київради

Дані свіжого соціологічного опитування щодо виборів до Київради викликали неоднозначну реакцію українських політологів

З'явився свіжий опитування по партіям, які можуть увійти до Київської міськради. Наскільки правдивими є результати та що може змінитися ближче до виборів розповіли політичні оглядачі.

Зокрема, політтехнолог, фахівець з антикризовим кампаніям Денис Богуш вважає: "Я пройшов уже багато виборів, так що щодо опитувань довіряю КМІС, "Соціс", "Рейтинг". А тут якась ВГО "Передові правові ініціативи" щось робить. І до результатів цього опитування у мене - великі питання. Як на мене, похибка тут в 5-7% ".

При цьому експерт згоден з тим, що підтримка партії "Слуга народу" (СН) знижується. Згідно з даними ППІ, рейтинг партії СН просів на 8%, але партія влади все ще тримає перше місце з 21,20%.

"У жовтні ситуація для Зеленського і Ко буде ще гірше, - вважає Денис Богуш. - Якщо я раніше говорив, що СН візьме 20% в середньому по Україні, то зараз - добре, якщо хоча б 15%. При цьому, з огляду на, що українці орієнтуються на партії лідерського типу, рейтинг "Удару", завдяки меру Віталію Кличку, якого навряд чи хтось посуне з цієї позиції, буде рости".

ППІ поки дає "Удару" 18,55% (3,5% в порівнянні з результатами опитування в червні). Але, швидше за все, до Київради партія градоначальника увійде з найкращим результатом, вважає політтехнолог.

"За деякими дослідженнями, Європейська солідарність у Львові та Києві - на першому місці. А тут - схоже на замовлення, щоб показати, що СН вище, ніж ЄС", - зазначає Денис Богуш, характеризуючи 14,75% партії Порошенко, згідно з даними ППІ (мінус 2,9%, в порівнянні з червнем).

Поліпшення показників "Батьківщини" (12,25% - на 2,6% більше, ніж на два місяці раніше) експерт вважає логічним. Адже політсила Юлії Тимошенко висунула кандидатом в мери Києва екс-міністра з питань житлово-комунального господарства, нардепа Олексія Кучеренка.

"Ставка на господарника завжди працює, - пояснює Денис Богуш. - У цьому сенсі зрозуміла і зроблена ОПЗЖ ставка на екс-главу КМДА Олександра Попова".

Відзначимо, що ОПЗЖ, виставила на битву за Київ фактично, двох кандидатів: офіційно Олександра Попова і неофіційно - Андрія Пальчевського. До Київради дана політсила проходить, набираючи близько 6%, згідно з даними ППІ.

"Ближче до виборів рвонути може" Удар ", якщо придумає хорошу кампанію. Може добрати "Батьківщина", яка позиціонує Кучеренко як господарника. Те ж саме стосується ОПЗЖ, що робить ставку на Попова, - зазначає Денис Богуш. - Що до СН, то навіть якщо вони весь Київ завісять плакатами з Верещук - це може лише призупинити падіння рейтингу, але точно його не збільшити. Адже ближче до 25 жовтня все стане тільки гірше для партії влади. Люди восени побачать підвищення тарифів, що однозначно відгукнеться на виборах ".

"У Києва своя специфіка: всі неоднозначно"

Якщо всеукраїнські дані соціології приблизно схожі (різниця в кілька відсотків), то київська соціологія отримує дуже різною. Таку думку висловив політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко.

"Ми теж проводимо опитування по Києву. І коли намагаємося порівняти з тим, що роблять інші, волосся дибки, - запевняє експерт. - Наприклад, по які визначилися різні контори пишуть від 8% до близько 35%. Це колосальний розрив. Для мене в цьому році київські вибори по соціології - щось дивне. Причому ці дивні цифри по столиці видають не тільки одноденки, а й цілком пристойні організації".

Аналізуючи дані від ППІ, Андрій Єременко дивується з того, що рейтинг СН просів на 8%.

"Тобто, спочатку він повинен був бути близько 30% (саме зараз становить 21,20%). Але такого рейтингу у СН цього літа по Києву не було! - запевняє експерт. - До того ж, щоб він так просів за лічені місяці, мало відбутися щось глобальне. Якщо згадаємо скандали з Порошенком, то той же Мальдівський "посадив" його рейтинг за все на 2%. А тут - на 8%. Дуже дивно".

З недовірою поставився Андрій Єременко та до того, що опитано було нібито 15 тисяч респондентів.

"Це дуже багато. І досить дорого за собівартістю, - говорить експерт. - Замовнику це обійшлося в 25-30 тисяч доларів. Цікаво, хто стільки заплатив? "

З чим Андрій Єременко згоден, так це з тим, що рейтинги СН і "Удар" перебувають в якомусь паритеті. Як і невеликий розрив між ЄС з "Батьківщиною" (враховуючи похибку вибірки в 1,5%). Як і приблизно 6% ОТЗЖ.

"Якщо говорити про тенденції, то СН демонструє прогнозоване падіння, яке, швидше за все, вже зупинилося. "Удар" зростає на рейтингу Кличка, ЄС можна набрати на національному порядку денному і падінні "Голосу". Відносно стабільні (і навряд чи візьмуть більше) "Батьківщина" і ОПЗЖ", - каже Андрій Єременко.

"Сюрпризів чекати не варто"

Професор кафедри політичних наук у Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна вважає, що наведені соціологами тенденції до проведення місцевих виборів, швидше за все, збережуться. А також доповняться новими особливостями.

"Партія" Слуга народу "впевнено демонструє падіння упродовж всього року з моменту перемоги на парламентських виборах. Виборці продовжують розчаровуватися і наглядають в сторону старих партій або умовно нових, представлених відомими політиками попередньої каденції (Екопартія Бориса Берези, Екологічна альтернатива Єгора Фірсова і т.д.). Але навіть з огляду на такі настрої, СН зможе провести фракцію до Київради ", - впевнена Ганна Малкіна.

Результати партії влади в інших регіонах будуть, на думку політолога, набагато гірше через присутність на місцях сильних регіональних лідерів і їхніх партій (умовні партії мерів).

Експерт вважає абсолютно виправданим рейтинг "Удару".

"Партію на вибори веде лідер, а Віталій Кличко є саме тим лідером, який, бувши мером столиці, зміг зберегти підтримку і довіру киян. Швидше за все, він зможе реанімувати свою партію як мінімум в столичному регіоні, - каже Анна Малкіна. - "Батьківщина", традиційно мала якірний електорат саме у Києві та області, зможе наростити підтримку на тлі падіння довіри до СН. Масована медійна кампанія може забезпечити приріст голосів і для ОПЗЖ ".

Раніше портал "Коментарі" вже публікував матеріал, в якому експерти розповіли, які сюрпризи варто чекати киянам на місцевих виборах.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися