Солом'янський район: густонаселений спальний район із затишними парками, який місцеві мешканці не можуть назвати безпечним

Район є одним із найзеленіших і густонаселених у Києві

Стисла історична довідка

Місцевість території сучасного Солом'янського району у місті Києві має багатовікову історію, але як київське передмістя Солом'янка стала відомою тільки приблизно з 1830-х років.

Як вказують безліч джерел, назву "Солом'янська" ця місцевість отримала від так званих хат-мазанок із солом'яними дахами, у яких жили працівники залізниці. Як відомо, Солом'янський район сам по собі характеризується найбільшими транспортними об'єктами Києва: залізничні станції "Київ-Пасажирський", "Караваєві Дачі", "Київ-Волинський" і "Борщагівка", а також аеропортом "Київ", відкритим у 1924 році.

picture

Як і більшість спальних районів Києва, Солом'янський почав "розростатися" у типовий радянський спальний район лише у 1960-1970-х роках. У цей час тут було збудовано багатоповерхові будівлі, дороги, парки та інше.

Як зазначає Солом'янська районна адміністрація в м. Києві на своєму сайті, згідно з рішенням Київради від 30 січня 2001 року "Про адміністративно-територіальний устрій міста Києва" у столиці лишилося 10 районів. Серед них був новий для столиці — Солом'янський, що поєднав у собі колишні Залізничний і Жовтневий райони.

picture

Культурні  та зелені багатства Солом'янського району 

Солом'янський — один із популярних спальних районів столиці, адже розташований у безпосередній близькості до центру, а також має густу зелень і затишні парки. Також важливо зазначити, що Солом'янка володіє зручною транспортною розв'язкою та доступними цінами на житло як для оренди, так і для покупки.

Солом'янський район — відносно новий. Його не можна назвати історичним, як Поділ, Печерськ чи Шевченківський, натомість його можна визначити як один із найзеленіших і густонаселених районів Києва.

Серед багатьох зелених зон одними з найпопулярніших є Протасів Яр, Парк імені Миколи Зерова, Солом'янський ландшафтний парк, Відрадний парк, дендропарк "Мамаєва Слобода" та інші. Протасів Яр взимку можна назвати справжнім гірськолижним комплексом у Києві, розповідають мешканці. Кияни з різних районів відвідують Протасів яр, щоб покататися на гірських лижах чи сноуборді. Вхід на його територію вільний, але за користування підіймачами доведеться заплатити, як і за прокат спорядження. Це чудова можливість побувати на гірськолижному курорті, не виїжджаючи зі столиці. Вказане місце для розваг має якісні підіймачі та спорядження, досить амплітудні траси.

Однак, як зазначають жителі, на території Протасового Яру у теплий час можна не менш цікаво провести час. Влітку та пізньої весни багато зелені, гарний краєвид на Солом'янський район. Також влітку проводять покази фільмів просто неба. Варто наголосити на значущості дендропарку "Мамаєва Слобода" у Солом'янському районі, який називають куточком української природи, архітектури та побуту, характерних для Наддніпрянщини. Як зазначають експерти, метою створення дендропарку є “відродження традицій, обрядів і звичаїв українського народу”. У центрі "Мамаєвої Слободи" збудована найвідоміша церква Покрови Пресвятої Богородиці, а за нею видніється млин.

Крім зелених зон на території Солом'янського району, одним із найпопулярніших туристичних пунктів є Державний музей авіації, де, крім літаків, представлені раритетні машини. Додатково можна відвідати музей Київського метрополітену, який було відкрито у 2000 році. Одним із найпопулярніших місць став оглядовий майданчик, який розташувався на даху 25-поверхового житлового комплексу "Олександрівський" в історичній місцевості “Олександрівська слобідка”(висота – 100 метрів).

picture

Вважається, що місцевість Олександрівська Слобідка територіально є одним із найвищих місць Києва, а відкриття оглядового майданчика у вересні 2009 року дозволило усім киянам і гостям столиці насолодитися краєвидами міста з висоти пташиного польоту. 

На Повітрофлотському проспекті Солом'янського району знаходяться Міністерство оборони, Національний університет оборони та Академія МВС.

Стан  Солом'янки району зараз, на думку його мешканців

Досліджуючи Київ, журналісти порталу "Коментарі" переконалися, що все-таки комфорт і достаток міста чи будь-якого району у ньому залежать не тільки від рівня інфраструктури, якості тротуарів або кількості зелених зон, а насамперед людей, які тут живуть. Мешканці Солом'янського району серед багатьох проблем і незручностей, що їх турбують, у першу чергу називають постійні збори людей, які виглядають як особи з наркологічною залежністю. Кожен другий житель Солом'янського району, з яким розмовляли журналісти, не вважає свій район безпечним і спокійним. Городяни кажуть, що наркомани та алкоголіки, на жаль, повсюди — починаючи від солом'янських парків та особливо бюветів, закінчуючи зборами на дитячих майданчиках, на які не те, що дітей не хочеться приводити, а й просто дивитися огидно.

Звичайно, треба також згадати про київську рубрику -  "Пошук корисних копалин". Одна мешканка розповіла, що під її вікнами на дитячому майданчику молодики постійно шукають "закладки". Нагадаємо, що закладки – це схованка з наркотичною речовиною для подальшого збуту безконтактним способом. Найчастіше "закладку" ховають на дитячих майданчиках у спальних районах. Крім того, всі жителі в один голос говорять про проблему відсутності освітлення у дворах і навіть у деяких під'їздах. Через це вони також не почуваються безпечно, повертаючись додому ввечері, особливо в холодні пори року.

picture

Наступною гострою проблемою мешканці називають комунальні незручності. Однією з них є постійні пориви, через що виникають регулярні відключення гарячої води. Влітку гарячої води не було аж три місяці замість стандартних "профілактичних" 2 тижнів. Окрім того, у деяких мікрорайонах Солом'янського району брудно, мешканці Машинобудівної вулиці скаржаться на відсутність двірника – прибудинкова територія постійно неприбрана.

Також жителі Солом'янського району, як і мешканці інших районів, дуже скаржаться на старий житловий фонд. Кожен, з ким спілкувалися журналісти видання "Коментарі", говорить про потребу негайного ремонту під'їздів, а також дитячих майданчиків. Матері кажуть, що більшість дитячих майданчиків у "неналежному" стані. Дійшло до того, що один із майданчиків місцеві жителі відремонтували власним коштом. До речі, матері також наголошують на проблемі заповнених дитсадків у Солом'янському районі. Кажуть, що потрапити сюди дуже непросто.

Певна річ, що наостанок постійна рубрика "Ніде паркуватися" - проблема будь-якого району столиці. Одні місцеві мешканці скаржаться на те, що двори "забиті" автомобілями ("не пройти, не проїхати"), інші говорять, що цю проблему розуміють, залишаючи машини у незручних місцях. Але де, якщо не під будинком?

Доступність житла на Солом'янці 

У вказаному районі ціна на однокімнатні квартири на первинному ринку нерухомості в середньому становить від 840 до 3100 дол. за м2. 

На вторинному ж ринку нерухомості у столиці середня вартість однокімнатних квартир у Солом'янському районі коливається від 1030 до 3540  дол. за квадратний метр.

Читайте також: Святошинський район: без води восени, з купами мотлоху, зате "зелений" і універсальний чи Реалії Шевченківського району: "серце" стародавнього Києва, яке є небезпечним для його мешканців.

Джерело: Комментарии.юа


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися